Polis engellemelerine rağmen işgal karşıtı eylemler

İşgal saldırısının 8. gününde Diyarbakır, Şırnak, Urfa ve Mersin’de işgal karşıtı eylemler polisin saldırısı ve engelleme girişimlerine rağmen yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2019
  • 16:35
Yenişehir

Yenişehir

İdil

İdil

İşgal saldırısıyla birlikte Türk sermaye devleti işgal karşıtı eylemler bir yana savaş sözcüğünün kullanılmasına karşı da terör estiriyor. İşgal saldırısının 8. gününde Diyarbakır, Şırnak, Urfa ve Mersin’de yapılmak istenen eylemlere de terör estirdi. Polisin engelleme girişimlerine rağmen eylemler yine de yapıldı.

Diyarbakır’da HDP Yenişehir İlçe Örgütü’nün, ilçe binasında yapmak istediği işgal karşıtı açıklama polis tarafından engellenince, açıklama ilçe binası penceresinden yapıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun Yenişehir ilçe binasının penceresinden yaptığı konuşmada işgalin bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak “Bunun için neredeyse her türlü ittifakı geliştirmekte ve IŞİD gibi yapıların çete türevleri ile iş çevirmektedir. Unutulmamalı ki, Kürtler bu toprakların asli parçasıdır ve halk olmaktan gelen haklara sahiptir” dedi. Konuşmanın ardından ilçe binası önündeki kitle “Bijî berxwedana Rojava” sloganını attı.

Şırnak HDP İdil İlçe Örgütü tarafından yapılmak istenen açıklamaya polis biber gazları atarak saldırdı. Polisin saldırısı sırasında ilçe binası girişinde bulunanlara da TOMA’dan tazyikli su sıkıldı.

Saldırıda HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve Belediye Eşbaşkanı Songül Erden’in de aralarında olduğu birçok kişi baygınlık geçirdi. Baygınlık geçirenlere ilk müdahaleyi partililer yaptı ve baygınlık geçirenleri hastaneye götürmek için ambulanslar çağrıldı.

Urfa’da HDP il binasında işgal karşıtı açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan Urfa’nın Ceylanpınar, Akçakale, Birecik ve Suruç ilçelerinin savaş alanına çevrildiğini belirterek, “DAİŞ kalıntıları olan adına SMO dedikleri kişilere bu ilçelere teslim edilmektedir” dedi.

Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik konuşmasında Suruç’a yoğun bir askeri sevkiyatın olduğunu vurguladı. Çevik devamında “Bizler yaşatmak için mücadele ediyoruz, yok etmek için değil. Savaş yıkımdır, acıdır, gözyaşıdır ve kimseye faydası yoktur. Belediye olarak olabilecek her türlü tehlikeye karşı ne yapabiliriz diye çalışıyoruz. Kriz masamızın çalışmaları devam ediyor” dedi.

Mersin’de HDP Mersin İl Örgütü, Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapmak istedi. Parkı ablukaya alan polis açıklama yapılmasını engellemeye çalıştı. Engelleme karşısında HDP’liler oturma eylemine başladı. Eylem sırasında “Savaşa hayır” sloganı atıldı. Oturma eylemini bir süre sürdüren kitle, ardından HDP il binasına geçti.

Mardin’de ise HDP milletvekillerinin günlerdir sokulmadığı Nusaybin’e gitmek isteyen HDP heyetinin bulunduğu, polis kontrolü sonrası 30 araçlık konvoydaki 15 aracın geçişine izin verildi. İlçeye ulaşan heyet, TOMA ve zırhlı araçlarla ablukaya alınan HDP ilçe binasına geçti. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, burada kriz merkezinden bilgi aldıktan sonra işgal saldırısını protesto eden açıklama yaptı.