Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, 16 Aralık’taki toplantısında politika faizini yüzde 15’ten yüzde 14’e indirdi.
Mustafa Çakır’ın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, mevduat faizleri yüzde 17-18’lerde dolaşıyor. Özel bankalarda bunun da üzerinde faiz verenler var. Paranın miktarı ve vadesine göre faiz oranı yüzde 20’nin üzerine çıkan özel bankalar da bulunuyor. Miktar 1 milyon TL’ye yaklaştığında faiz oranı yüzde 21’i de aşıyor. Kamu bankalarında da durum farklı değil. İlk hesap açıldığında yüzde 18’e kadar faiz veriliyor. Sonrasında da bazı kamu bankalarında faiz oranları, politika faizi olan yüzde 14’ün üzerine çıkıyor.
Ticari kredilerde de benzer durumlar yaşanıyor. Bir yıla kadar vadeli ticari kredi faizleri yüzde 20’nin üzerinde bulunuyor.
Ankara Üniversitesi öğretim üyesi, iktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, mevduat faizi, kredi faizi gibi piyasada oluşan faiz oranlarının piyasa koşulları ve piyasa aktörlerinin geleceğe yönelik beklentilerine göre oluştuğuna dikkat çekti. Karatepe şunları ifade etti:
“Şu anda mevduat, kredi faizlerinin yükseliyor olması, gelecek dönemde hem enflasyonun yüksek seyredeceği beklentisini hem de ekonomik risklerin belirgin hale geldiğini gösteriyor. TCMB’nin politika faizi oranı piyasa açısından referans bile kabul edilmiyor. Bunun üzerinde oranlar oluşuyor”
Önümüzdeki dönemde politika faizi ile mevduat-kredi faizleri arasındaki makasın daha da açılıp açılmayacağı konusunda da Karatepe şunları vurguladı:
“3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon verisini görmek lazım. Yüksek geleceği aşikâr. TÜİK verisinde bile enflasyonun yılın ilk çeyreğinde yüksek seyredeceği düşünülürken, politika faizi ile mevduat-kredi faizleri arasındaki makasın geniş kalması sürpriz olmaz”