Pandemide yeni “göstermelik önlemler”

AKP şefi T. Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, hafta içi akşamları ve tüm hafta sonu için sokağa çıkma yasağı açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Kasım 2020
  • 20:40

AKP şefi Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı’nın eksik gösterdiği koronavirüs verilerini eleştiren ve gerçek verileri paylaşanları hedef alan AKP şefi, “spekülasyon yapma” ithamlarında bulundu.  Erdoğan ayrıca, “Küresel salgından önümüzdeki bahar aylarında kurtulma” vaadini öne sürdü.

Önümüzdeki ay aşı uygulanacağını ifade eden Erdoğan, “sağlık krizini sosyal bir krize dönüştürmek istemediklerini” öne sürdü. Oysaki sermaye düzeninin çarklarını döndürmek uğruna salgın karşısında gerekli önlemleri almaktan geri duran kapitalist devletler krizin derinleşmesine bizzat kendileri yol açıyor. Türkiye’de de işçi sınıfını ve emekçileri, fabrikalarda, işyerlerinde virüs ve işsizlik tehdidi altında sömürüye mahkum eden AKP-MHP rejimi, göstermelik önlemlerle salgının yayılmaya devam etmesine sebep oluyor.

Salı akşamından itibaren uygulanacak yeni “göstermelik önlemleri” duyuran AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın açıklamasından öne çıkan uygulamalar şu şekilde:

-Hafta içi her gün akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma yasağı, hafta sonları cuma akşamı 21.00 ve pazartesi sabahı 5.00’a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Üretim, tarım, lojistik başta olmak üzere genelgede yer alacak sektörler bu kapsamın dışında tutulacak.

-Paket servis için saat kısıtlaması gelecek.

-65 yaş üstü 20 yaş altı toplu taşımayı kullanamayacak.

-Ana sınıfı benzeri eğitim kurumları faaliyetlerine ara verilecek.

-Evlerde toplu etkinlik, cenaze namazı ve nikah en fazla 30 kişi sınırlaması getirilecek.

-Hamam, yüzme havuzu, lunapark faaliyetlerine ara verecek.

-Umumi yerler, AVM’ler HES uygulaması zorunlu tutulacak.

-Meydanlara girişte kişi kısıtlaması uygulanacak.

-Zorunlu hizmetler dışında kamu kuruluşları 10 ile 16.00 olarak düzenlenecek.”

Toplumsal hareketliliği kısmen sınırlayacağı öne sürülen bu uygulamalar, salgının yayılmasında belirgin bir rol oynayan fabrikalar ve işyerlerini kapsam dışında tutuyor. Dolayısıyla da “göstermelik önlemler” olmaktan öteye gitmiyor.