İnsan Hakların Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü İlhan Öngör, 20 Kasım'da Osmaniye 2 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutuklularla görüşüp, sorunlarını yerinde tespit etti. Tespit ettikleri hak ihlallerinin cezaevi idaresi ve savcısıyla, Adalet Bakanlığı ve Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'yle de paylaşarak sorunların çözümünü talep ettiklerini dile getiren Öngör, hak ihlallerine dair yaptıkları tüm başvuru ve suç duyurularının sonuçsuz kaldığını ifade etti.
'Temel haklar ihlal ediliyor'
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan Hamdullah Kesen'in haberine göre mahpusların sohbet ve spor haklarının ellerinden aldığını, istedikleri kitap, dergi ve gazeteleri alamadıklarını söyleyen Öngör, mahpuslar atölye çalışmalarına ve kütüphaneye de çıkarılmadığını belirtti. Öngör, "Mahpusların en temel hakları ellerinde alınıyor. Dört duvar arasında tamamen izole edilmiş durumdalar. Mahpuslar, nefes alamaz bir duruma gelmişlerdir" dedi.
'Sadece koridorlar dezenfekte ediliyor'
Mahpuslara, dezenfektan, maske ve eldivenlerin ücretsiz verilmediğini, mahpusların kantinden fahiş fiyatlarla bu ürünleri aldığını aktaran Öngör, koğuşların değil sadece koridorların dezenfekte edildiğini anlattı. Kantinden ürünlerin çok pahalı oluşundan tutukluların ürün alamadığını vurgulayan Öngör, "Küçük bir dezenfektan ilacı 23 TL. Her ay mahpuslardan elektrik ücreti alınıyor. Sadece bir ampul yakan koğuşlara 250-300 TL elektrik faturası geliyor. Bu da bir hak ihlalidir" ifadelerini kullandı.
'Sağlık ve tedavi hakkı engelleniyor'
Öngör, Osmaniye 2 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde en önemli sorunun hasta mahpusların tedavi ve sağlık haklarının engellenmesi olduğunu belirtti. Tedavi ve sağlık hakkı engellendiği için ağır hasta tutsak Sabri Kaya'nın söz konusu hapishanede yaşamını yitirdiğini hatırlatan Öngör, hasta mahpusların bir yıldır hastaneye sevk edilmediği, son 3 aydır revire götürülmediğini ve gardiyanların mahpuslara sadece ağrı kesici ilaçlar verdiğini aktardı.
Öngör, “Cezaevi doktoru kötü muamelede bulunuyor. Doktor hakkında yapılan tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Hasta tutuklu Mehmet Kazmacı’nın ayağında yara olmasına rağmen 3 aydır gardiyanların getirdiği ağrı kesicilerle duruyor. 4-5 yıldır cezaevinde olup ayağından ve kolundan yaralı olanların ameliyatı yapılmıyor” diye konuştu.
'Yaşam hakkı ihlal ediliyor'
Öngör, hasta mahpusların ölüm sınırına geldikten sonra hastaneye sevklerinin yapıldığını ve o aşamada tutuklunun yaşam hakkının tehlikeye girdiğini belirtti. Öngör, “Cezaevi idaresini bu keyfi uygulamadan vazgeçmeli. Yaşam hakkının ihlal edilmemesi için hasta tutukluların tedavilerinin bir an önce yapılmalı” diye belirtti.