Sermaye devletinin “mega proje” olarak sunduğu Osmangazi Köprüsü’nden araç geçiş sayısı, işletmeci şirkete garanti edilenin çok altında kaldı. Bu nedenle büyük zarar oluşurken fark büyük oranda emekçilerin vergileriyle oluşan devlet bütçesinden ödeniyor.
Konuya ilişkin detayları ele alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, geçiş fiyatındaki indirime rağmen köprüyü işleten şirkete garanti edilen günlük 40 bin araç geçiş sayısına ulaşılamadığını belirtti. Akar, bu yüzden, 2017’nin ilk 50 gününde 225 milyon liranın işçi ve emekçilerin sırtına yüklendiğine dikkat çekti.
40 bin araç garantisi verildi 12 bin araç geçti
Akar’ın Karayolları Genel Müdürlüğü’nden aktardığı rakamlara göre, Aralık 2016'da 271 bin 671, Ocak 2017'de 380 bin 814 otomobil eşdeğer araç geçti. Şubat ayının ilk 20 gününde ise geçen araç sayısı 288 bin 797 oldu. Köprü geçiş ücretinin 1 Ocak’ta 89 liradan 65 liraya düşürülmesiyle geçişler artsa da günlük ortalama geçiş sayısı yaklaşık 12 bin civarında kaldı.
Bu ise işletmeci şirkete garanti edilen 40 bin sayısının oldukça altında olurken, bunun karşılığında oluşan zarara ilişkin Akar şunları söyledi: “Sonuç olarak devlet Ocak ayında geçen araçlar için firmaya 25 milyon lira fark öderken, geçmeyen araç için de 114 milyon lira ödeme yapıyor. Şubat ayında da değişen pek fazla bir şey yok. 19 milyon lira geçen araçlar için, 67 milyon lira geçmeyen araçlar için yani toplamda 50 günde 225 milyon lira milletin sırtına bindiriliyor.”
Devlet yetkilileri: “Henüz ödeme yapılmadı”
Konuya ilişkin açıklama yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü İşletmeler Dairesi Başkanlığı ise “Köprü ve otoyoldaki tüm gişelerden elde edilen gelirlerin toplamı, garanti edilen araç sayılarına karşılık hesaplanan gelirden düşük olması halinde, aradaki fark genel bütçeden görevli şirkete ödenecektir. Bugüne kadar görevli şirkete herhangi bir ödeme yapılmamış olup, ödenecek tutar farkının hesaplama çalışmaları devam etmektedir.”