“Ömerli Barajı korunmalı, OSB’lerden vazgeçilmeli!”

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Ömerli Barajı havzasına yapılmak istenen OSB projesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “Ömerli barajı havzası korunmalı, havza alanına yapılmaya çalışılan OSB projelerinden vazgeçilmelidir!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Temmuz 2024
  • 11:30

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Ömerli Barajı havzasına yapılmak istenen OSB projesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul’un en önemli su varlıklarından olan ve koruma altında olması gereken Ömerli Barajı Havzası, son dönemde gündeme gelen projelerle birlikte gittikçe artan yapılaşma tehdidi ve kirlilik tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Doğal havza niteliğinden ötürü dereleri ve yeraltı akiferleri ile birlikte mutlak korunması gereken Ömerli Barajı Havzası mega projeler ve kentleşme baskısı ile büyük zarar görmektedir.

Ömerli Havzası İstanbul’un su temin sistemi açısından da kritik öneme sahiptir.  Kendi havzasından toplanan suya ilave olarak, Melen ve Yeşilçay regülatörleri ile Darlık Barajı’ndan iletilen su da Ömerli Barajı üzerinden içme suyu arıtma tesislerine aktarılarak şehre verilmektedir. Halihazırda İstanbul’a verilen suyun yaklaşık yarısı, Ömerli Barajından sağlanmaktadır.

Bu koşullar altında gerek havzanın doğal niteliğini korumak gerekse de su temini bakımından kendi kendine yetemez hale gelmiş İstanbul’u ve İstanbul halkını daha fazla riske atmamak için Ömerli Barajı Havzası sınırları içinde yapılaşma kısıtlanmalı ve havzanın kirlilikten korunması için gereken tüm önlemler alınmalıdır.”

Açıklamanın devamında İstanbul’un su varlıklarının yapılaşma ve kirlilik baskısından korunması için şu öneriler sıralandı:

“*Tüm havza koruma planları en kısa sürede tamamlanmalı, başta Ömerli Havzası olmak üzere hazırlanan planlar Tarım ve Orman Bakanlığında vakit geçirilmeden onaylanmalı, istisnasız olarak ve ivedilikle uygulamaya geçirilmelidir.

*Ömerli Havzası uzun mesafeli koruma alanı içinde, yapılaşma yoğunluğunu, trafiği ve kirlilik yükünü artıracak hiçbir faaliyete izin verilmemelidir. Havza mutlak olarak korunmalıdır.

*Çalışmaları devam eden Tuzla Biyoteknoloji İhtisas OSB ve benzeri projelere derhal son verilmelidir.”

Açıklamada son olarak şunlar denildi: 

“Bakanlıkların desteği ile planlanan Ömerli Havzasını OSB Vadisi yapma hayalinden vazgeçilmelidir. Ömerli Havzasını ekolojik kimliğinden koparacak, Havzayı yok etmeye yönelik yapılmaya çalışılan Biyoteknoloji İhtisas OSB Projesi ve planlamasına destek veren tüm kurumları, tüm yetkilileri uyarıyoruz. Bu suça ortak olmayın!”