“Ölmeden oğlumu görmek istiyorum”

25 yıldır hapiste olan hasta tutsak Ebedin Abi'yi 6 yıldır göremeyen annesi Esmihan Abi, "İkimizde sağken onu görmeyi çok istiyorum" diyerek, oğlunun serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ocak 2021
  • 13:15

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) verilerine göre hapishanelerde 604 ağır olmak üzere bin 605 hasta mahpus bulunuyor. Tedavi hakları engellenen, hapishane şartlarında kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda olan mahpuslar ölüme terk ediliyor. 2020 yılı içinde hastalık nedeniyle yaşamını yitiren hasta tutuklu sayısı en az 49 iken, yeni yılın ilk günlerinde de Edirne Hapishanesi'nde hasta tutuklu Hadi Yalçın yaşamını yitirdi.

45 kiloya düştü

Mezopotamya Ajansı'ndan Müjdat Can'ın haberine göre Hasta mahpuslar listesinde yer alan ve tedavi hakkı engellenen isimlerden biri de şair Ebedin Abi. Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 1996 yılında gözaltına alınarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Ebedin Abi, 25 yıldır hapiste. Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Abi'nin, kalp, şeker, tansiyon, her iki gözde görme kaybı gibi rahatsızlıklarının yanı sıra ciğerlerinde üşütme ve bacağındaki rahatsızlıklardan kaynaklı sorunlar yaşıyor. 22 Ocak’ta 6’ncı kez anjiyo olan Abi, 45 kiloya kadar düştü. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin açıkladığı bilgilere göre, Abi'nin kalbine giden 5 damarda tıkanıklık bulunduğu, 2016 yılında apandisit, 2017 yılında da fıtık ameliyatı geçirdi.

İlk tutuklandığında Diyarbakır Hapishanesi'ne konulan Abi, ardından Muş, Antep, Adana, Van, Trabzon, Gümüşhane, Erzurum, Kırıkkale, Balıkesir ve son olarak Kayseri'ye sevk edildi. Hapishane sürecinde açık öğretimden 3 üniversite bitiren Abi, aynı zamanda birçok müzik enstrümanı çalmasını öğrendi. Abi, hapiste tek çocuğu olan Hebun için “Heliz û Hebûn” adlı Kürtçe şiir kitabını kaleme aldı.

Tek dileği oğlunu görmek

Ebedin Abi’nin konuşmakta zorlanan 82 yaşındaki annesi Esmihan Abi, çocuğunu en son 6 yıl önce gördüğünü söyledi. Oğlunun cezaevi sürecinde bir çok kez ameliyat geçirdiğini ve bu süreçlerin ardından da kendisini görmediğini dile getiren Abi, kendi imkanlarıyla oğlunu görmeye gidemediğini belirterek, "İkimizde sağken onu görmeyi çok istiyorum" dedi. Oğlunun tahliye edilmesini isteyen anne Abi, oğluna duyduğu özlemden dolayı hasta düştüğünü ifade etti.

Gün geçtikçe kötüye gidiyor

Abi'nin eşi Zübeyde Abi ise eşinin ilk gözaltı sürecinden başlayarak yaşadıklarını anlattı. Abi, 10 yıl devam eden mahkeme sürecinin işkence altında alınan ifadesine dayandırılarak müebbet hapis cezasıyla sonuçlandığını aktararak, “3 yıldır eşimin görüşüne gidemiyorum. İlk başlarda sapasağlamdı. Hapse girdikten sonra şeker ve kalp hastalığı çıktı, görme kaybı yaşadı. 22 Ocak’ta bir kez daha anjiyo oldu. Kalp damarlarında sıkıntı var. Hastalığı gün geçtikçe kötüye gidiyor” dedi.

'Serbest bırakılsın'

Eşinin tedavi edilmediğini söyleyen Abi, revire giden eşinin pandemi gerekçesiyle 15 gün karantinada tutulduğunu söyledi. Eşinin yemesi gereken diyet yemeklerinin verilmediğini belirten Abi, "Eşimin bu sağlık sorunlarından dolayı bırakılmasını istiyorum. Sadece eşimin değil, tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istiyorum” diye konuştu.