21 Eylül'de ilk ve orta dereceli okulların açılacağını duyuruldu. Sorumluluğu velilerin üstüne bırakarak okullar açılmaya hazırlanırken Eğitim Sen koronavirüs çıkan okulların listesini yayınlamıştı.
Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'na konuşan Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam İzmir'de 11 okulda koronavirüs tanısı konulduğunu, okulların açılmamasını doğru bir tutum olarak görmediklerini ifade ederek, “Burada iki temel görüş var. Birincisi okulları mutlaka açmalıyız. Biz bu görüşü de doğru bulmuyoruz. İkincisi de aşı bulunana kadar okullar açılmasın. Bu iki uç noktadaki görüş de bizim için muteber değildir. Burada önemli olan devletin, iktidarın üzerindeki sorumlulukla okullarda gerekli tedbirleri ve hamleleri yapması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
“Okullarda personel eksikliği çok fazla”
Eğitimcilerin isteklerini anlatan Beyazadam, “Birincisi ek atama istiyoruz. Ek atamadan kastımız burada özellikle okullarda yardımcı hizmetli noktasında müthiş bir eksiklik var. Temizlik ve hijyeni sağlayacak personel eksiliği çok fazla okullarda. Bir başka yönüyle okullarda sağlıkçı atamaları yapılabilir. Bir başka yönüyle öğretmen açısından da ücretli öğretmen olarak çalıştırılan arkadaşların ivedilikle kadrolu olarak atanmasını istiyoruz. Bu atama yoluyla hiç olmazsa öğretmenlerin de cumhurbaşkanlığının genelgesi doğrultusunda dönüşümlü esnek ve kısmi çalışma fırsatına katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
“Seminerler dönemi içerisinde, öğrenciler okulda yokken bile birçok vaka tespit edildi”
Okulların birçok noktada yetersiz olduğunu ve bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Beyazadam, şunları söyledi:
“Malesef şu an seminer dönemi içerisinde bile, bir haftalık 24 ile 28 Ağustos arasında bile henüz daha öğrenciler okulda yokken birçok okulda vaka tespit edildi. Okullarımızda ne ısı ölçer bakımından yeterlilik var, ne de dezenfektan bakımından yeterlilik var. Öğretmenlerin kendi maskelerini temini söz konusu. Ama öğrenciler için maske temini ekonomik olarak bir külfet haline gerekebilir. Her gün belki 5-7 tane değiştirilmesi gereken o maske bir dar gelirli ailenin çocuğu için dezavantaj oluşturacak. Bunun devlet tarafından karşılanması gerekiyor bunun için de ek bütçe diyoruz. Ek bütçenin bir başka yönüyle temel isteğimiz şu yemekhaneler gibi ortak kullanım alanlarının temizliği ve denetimi çok önemli. Öğrencilerin ortak bir arada bulunduğu yerlerde öncesinde tedbir alınması gerekiyor. Eğitim Sen olarak daha önce de vurgulamıştık. Mevcut olan durumda fiziki şartlarda 12’den fazla öğrencinin bir sınıfta bulunmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü fiziki yapı olarak, daha önce bilim kurulunun açıkladığı fiziksel alan sınırlandırmasını düşündüğümüzde bir sınıfta 12’den fazla öğrencinin bulunması risk taşıyor.”
“Velilerden para istendiğine dair söylentiler var”
Veysel Beyazadam, tedbirler ve bütçe konusunda okullarda velilerden para istendiği yönünde iddialar duyduklarını da belirtti ve şöyle konuştu:
“Bunların hepsini alt alta koyduğumuzda okulların hazır olmadığını düşünüyoruz. Bunu nereden biliyoruz, bakın şu anda Türkiye’de okullarda pozitif vakaların yaşanması durumu var. Biz öğretmenler öğrencilerimizle bir arada bulunmayı elbette istiyoruz. Kendi sağlımızdan önce toplum sağlığı ve çocuklarımızın sağlığı açısından istediğimiz şu; tedbirlerin alınması, ek bütçenin sağlanması, sağlık personeli başta olmak üzere ek atamaların yapılması, gerekli ekipmanların hazırlanması gerekiyor. Bugün maalesef kulağımıza hoş olmayan şeyler geliyor. Örneğin bakıldığında Karşıyaka’da bir okulda bir veliden 6 bin TL para talep ediliyor. 3 bin TL verseniz de olur deniliyor. Bunlar henüz netleştirmediğimiz şeyler ancak böyle olayların yaşandığına dair söylentiler var. Siz ayırmadığınız bütçeyi veliden talep ederek bu eksikliği gidermeye çalışıyorsanız bu tutum kesinlikle yanlış olur.”