ODTÜ’de mezuniyet çağrısı

ODTÜ’de mezuniyet töreninin yasaklanmasına karşı pek çok bölümde akademisyenler ve öğrenciler 2022 mezuniyet törenini Devrim Stadyumu’nda gerçekleştirme çağrısında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Temmuz 2022
  • 14:15

ODTÜ’de mezuniyet töreninin yasaklanmasına karşı pek çok bölümde akademisyenler ve öğrenciler tepki gösterdi. Rektörlüğün dayatmasını reddeden öğrenci ve akademisyenler 2022 mezuniyet törenini Devrim Stadyumu’nda gerçekleştirmek için çağrılar yaptı.

Matematik Bölümü’nün ardından Elektrik Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü akademisyenleri de mezuniyetin iptali kararının karşısında Devrim Stadyumu’nda yapılacak mezuniyet törenine çağrıda bulundular.

“Üniversitenin en önemli yapıtaşı öğrencileridir”

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü akademisyenleri yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bir üniversitenin en önemli yapıtaşı öğrencileridir; öğretim üyeleri ve yöneticilerin görevi ise onları evrensel bilgi ve değerlere sahip olarak yetiştirmektir. Üniversitemizden mezun olan gençlerimiz yarınlarımızı oluşturacaktır. Bu yarınlar, bugün onlara verdiğimiz kıymetle şekillenecek olan aidiyet, bağlılık, sorumluluk ve vefa duyguları ile belirlenecektir. ODTÜ’yü tercih eden gençlerin ve ailelerinin hayallerinden biri, ODTÜ Stadyumunda yapılacak mezuniyet törenini yaşamaktır. Öğrencilerimizin hak ettikleri başarılarını, bu başarıda büyük payı olan aileleri ile birlikte kutlamalarının en önemli kısmı kurumsal bir diploma törenidir. Bu kurumsal tören onların elinden alınırsa oluşacak hayal kırıklığının telafisi olmayacaktır. Üniversitemiz stadyumunda, tüm üniversite paydaşlarının birlikte kutlayacağı bir mezuniyet töreninin geleneksel hali ile yapılması için gereğini Üniversite Yönetiminden talep ediyoruz.”

“Geleneklerimizi birlikte yaşatalım”

Endüstri Mühendisliğinden akademisyenler ise şu çağrıda bulundu:

“ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri olarak 2022 yılı diploma töreninin Devrim Stadyumu'nda gerçekleştirilmesi çağrısına katılıyoruz. Öğrencilerimizi güzel anılarla ve özgür düşünceyle uğurlamak, ODTÜ’lü olmaktan gurur duymamızı sağlayan geleneklerimizi hep beraber yaşatmak istiyoruz.”

Bilgisayar Mühendisliği akademisyenleri şunları ifade etti:

“Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve görevlileri olarak, 2022 mezuniyet töreninin bölümlere dağıtılmış olarak yapılması kararını üzüntü ile karşılıyoruz. ODTÜ ailesini coşku ve kıvanç içinde bir araya getiren bu törenin, Devrim Stadyumunda yapılması geleneğinin sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öğrencilerimizin bu özel deneyimi stadyumda yaşama taleplerini haklı buluyor ve destekliyoruz. Üniversite yönetimini, tüm paydaşlar ile işbirliği içinde, mezuniyet törenini stadyumda gerçekleştirmek üzere gereken düzenlemeleri hayata geçirmeye çağırıyoruz.”

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyelerinin yaptığı açıklamada ise diploma töreninin öğrenciler kadar öğretim üyeleri için de özel bir öneme sahip olduğu ve törenin Devrim Stadyumu'nda gerçekleştirilmesinin törene ayrı bir özgünlük kattığı söylendi. Akademisyenler, “Diploma töreninin ODTÜ bileşenlerinin ortak hissiyatı dikkate alınarak bu törenle özdeşleşmiş Devrim Stadyumu'nda yapılmasını” talep etti.

“Devrim’den de mezuniyetten de vazgeçmiyoruz!”

ODTÜ Öğrencileri de yaptıkları açıklamada 30 Temmuz günü saat 10.00’da Rektörlük önüne, 6 Ağustos günü ise Devrim Stadyumu’na çağrı yaptı. “Demokratik bir ODTÜ, özgür bir gelecek için Devrim’den de mezuniyetten de vazgeçmiyoruz” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Okulumuzda her sene büyük ilgi ve coşkuyla Devrim Stadyumu’nda gerçekleşen diploma töreni ve mezuniyet yürüyüşü, bu sene atanmış rektör tarafından ‘güvenlik gerekçesiyle’ engellenmiştir. Diploma törenlerinin ayrı ayrı bölümlerce yapılacağı duyurulmuştur. ODTÜ yönetiminin iptal gerekçesi olarak belirttiği güvenlik sorunu; öğrencilerin yıllardır bir araya gelerek taşıdığı pankartlar, rektöre yapılan protestolar ve atılan sloganlardır. Bunun bir güvenlik sorunu olarak yansıtılması hem özgür düşünce hakkına bir saldırıdır hem de üniversite bileşenlerini marjinalleştirme çabasıdır. Ancak bizler biliyoruz ki ODTÜ öğrencileri yıllardır sözlerini söylemekten sakınmamış, baskılara karşı gelmiştir. Bu sebeple atanmış rektör ve yönetiminin ‘güvenlik’ kaygısı bahanesi tarafımızca kabul edilemez. Atanmış rektör ve yönetimi üniversite bileşenlerini sürece dahil etmeden tepeden inme bir karar uygulamaya çalışmaktadır.

Üniversiteler de dahil olmak üzere ülkenin her yerinde bu uygulamaları görüyor ve yaşıyoruz. Boğaziçi Üniversitesinde mezuniyet töreni iptal ediliyor, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde konuşma yapan öğrenci sansürlenmeye çalışılıyor, konserler yasaklanıyor, yaşanılabilir bir ücret için bir araya gelen işçiler işten atılıyor, hakları için bir araya gelen her kesime baskılar sürüyor. Tüm bu baskılarla birlikte ODTÜ kültürünü yansıtan mezuniyet yürüyüşümüzün bu şekilde haksız bir kararla engellenmesi girişimi; okulumuzun geleneğine, kültürüne, özerk ve demokratik yapısına karşı açık bir saldırıdır.

Bizler, öğrencilerin haklarına karşı yapılan her hamlenin sadece mezuniyet özelinde değil aynı zamanda okulumuzun bütün bileşenlerine, özerk ve demokratik yapısına da karşı yapılmış bir hareket olduğunun farkındayız. Bizler ODTÜ öğrencileri olarak başta 2022 mezunları olmak üzere arkadaşlarımızı ve tüm ODTÜ bileşenlerini Devrim’deki mezuniyetimizi kazanmak için mücadeleye; 30 Temmuz günü Rektörlük önüne, 6 Ağustos günü ise Rektörlük mezuniyeti yapmayı üstlense de üstlenmese de Devrim Stadyumu’nda düzenleyeceğimiz mezuniyetimize çağırıyoruz.”