“Normale dönüş sürü bağışıklığının itirafıdır”

SES, “Normale dönüş emekçilere ve halka yönelik sürü bağışıklığı stratejisinin itirafıdır” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Mayıs 2020
  • 10:29

Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçileri Sendikası yaptığı yazılı açıklama ile “Normale dönüş emekçilere ve halka yönelik sürü bağışıklığı stratejisinin itirafıdır” dedi. 8 Mayıs tarihlinde SES tarafından yapılan açıklamada Açıklanan kararların büyük çoğunluğu “ekonomi” saikli kararlardır. Toplum sağlığı yerine sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda başta AVM’ler olmak üzere faaliyeti durdurulmuş bazı alanlarının faaliyetlerinin başlatılacağı ve daha önce giriş çıkışı yasaklanan bazı illerdeki yasakların kaldırılacağı açıklanmıştır” denildi.

Açıklamada kısaca şunlar ifade edildi:

“…

Bizce bugün normale dönüşün adımları olarak açıklanan kararların gerekçesi nettir; sermayenin ve iktidar bloklarının ihtiyaçlarıdır. İktidarın salgın döneminde uyguladığı sermaye odaklı politikalar da bunun göstergesidir. “Normale dönüş” açıklanırken her ne kadar Bilim Kurulu adres olarak gösterilse de, Bilim Kurulu üyelerinin kamuoyuna yaptıkları açıklamalar gerçeğin böyle olmadığını göstermektedir, bir çok bilim kurulu üyesi alınan bu kararlar konusundaki eleştirilerini ve kaygılarını açık şekilde paylaşmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın basın karşısında yaptığı açıklamalar da kararların Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile değil, siyasi bir saikle alındığını göstermektedir.

Bazı Bilim Kurulu üyeleri bu “normali”destelemek için  ”normalleşme  takvimi işliyor, virüs ile beraber yaşamayı öğreneceğiz” diyerek bizim bu ”normali” kabul etmememizi salık veriyorlar. Virüsle birlikte yaşamak için, bu çalışma rejimi, sağlık sistemi, yönetim anlayışı, ekonomi politikası ve insan merkezli doğayı talan eden sistemin değişmesi gerekir.

Bundan dolayı sizin salgın yönetiminiz de toplum yararı yerine sermaye yararınadır. ”Normale dönüşünüzde” toplum yararı yerine sermaye  ve iktidarınızın geleceği kaygısını taşımaktadır. Salgın yönetiminize itiraz ettik. ”Normale dönüşünüze de” itiraz ediyoruz. Şeffaf  ve demokratik olmayan, halk sağlığını, emekçilerin sağlığını hiçe sayan bu süreçlerde yapılan uygulamaların toplum sağlığına faydası olmadığı gibi, ”normalleşmeye dönüş” uygulamalarınız da kabul etmeseniz de emekçiler, işçiler ve yoksullar için açıkca ”sürü bağışıklığı” stratejinizin itirafıdır.

İtirazımız var! Mücadeleye devam.”