Dışişleri Bakanlığı ABD’nin yaptırım kararını “şiddetle protesto ettiğini” açıklarken, MÜSİAD “Kriz, ticari ilişkileri etkilemesin” diye ABD’li senatörlere mektup gönderdi.
ABD’nin iki bakan Soylu ve Gül’e uyguladığı yaptırım kararının ardından patron sınıfının tedirginliği bir kez daha su yüzüne çıktı.
MÜSİAD ABD temsilciliğinden yapılan açıklamada, ABD’li senatörlere mektup gönderildiği bildirildi.
ABD Kongresi’nden Bob Corker, Marco Rubio, Tim Kaine ve Rand Paul gibi isimlere de gönderildiği belirtilen mektupta krizin ticari işbirliğini etkilememesi vurgusu yapıldı. ABD-Türkiye ticaret hacminin 2017 yılında 18,7 milyar dolar olduğu, bu yıl 20 milyar doların aşılmasının hedeflendiği belirtilen mektupta şu ifadeler yer aldı:
“İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin hayati önem taşıdığı bugünlerde, taraflara karşılıklı ticari ilişkilerin önemini bir kez daha hatırlatır ve siyasi ilişkilerdeki gerilimlerin ticari iş birliklerini sekteye uğratmaması gerektiğini talep ederiz.”
TAİK: İki ülkenin birbirine ihtiyacı var
Türkiye-ABD İş Konseyi’nden de yaptırım kararıyla ilgili açıklama yapılarak “durumun uzamadan, kalıcı hasarlara yol açmadan çözümlenmesi” beklentisi dile getirildi.
TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın açıklamasında, yaptırım kararı “kabul edilemez” olarak tanımlanırken, devamında şöyle denildi: “Türk-Amerikan ilişkilerinde her zaman problemler oldu, zaman zaman bu problemler krize dönüştü ama şunu da unutmayalım: İki ülke arasında karşılıklı stratejik ve ekonomik çıkarlar o kadar büyük, güçlü ve derin ki, en krizli durumlardan sonra bile, ikili ilişkiler düzlüğe çıktı.”
“Gerçekçi olalım, ilişkilerin kopması mümkün değil”
“Mesele, bu durumun uzamaması, ilişkilerimize, çıkarlarımıza kalıcı hasar vermeden çözümlenmesi” diyen Yalçındağ, 21. yüzyıl itibarıyla ittifakların dağılıp yeniden kurulduğunu hatırlattı ve “Kalıcı dostluklar çok önemli, herkesin birbirine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin kopmasının mümkün olmadığının altını çizen Yalçındağ şöyle konuştu:
“İki ülke arasındaki krizi hızla çözemezsek, ilişkileri donma noktasına gelecek gibi gözüküyor. Ama gerçekçi olalım, bu mümkün değil. Başta Suriye ve NATO olmak üzere, pek çok konuda, birlikte çalışıyoruz. İkili ekonomik ilişkilerimiz hala sağlıklı.”