MÜSİAD önünde İsrail protestosu

İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarına ilişkin Filistin’de İşgale Son Kampanya Grubu MÜSİAD önünde gerçekleştirdiği eylemde “İsrail ile ticari ilişkinin kesilmesi” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Ocak 2024
  • 21:30

Filistin’de İşgale Son Kampanya Grubu, Yenibosna’da bulunan MÜSİAD önünde eylem yaptı. Eylemin MÜSİAD binası önünde yapılması polis tarafından engellendi.

Binaya yakın bir yerde yapılan eylemde “MÜSİAD İsrail’le ticari ilişkileri kes! Suç ortaklığına son!” yazılı pankart taşındı.

Filistin’de katliam ve soykırım sürdüğü belirtilen ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hamasi nutuklar değil, gerçek dayanışma! AKP iktidarının temsilcileri her fırsatta İsrail’i “katil”, “terörist” olarak nitelendiriyorlar. Buna rağmen herhangi bir yaptırımı hayata geçirmiş değiller. Aksine Siyonistlerle ticari, diplomatik, kültürel, askeri vb. ilişkiyi sürdürerek Filistin’de gerçekleşen katliama ortak oluyorlar. İktidar köşeye sıkıştığında İsrail’le yapılan anlaşmaların işgalden önce imzalandığı bahanesine sığınıyor. Ancak işine gelmediğinde uluslararası sözleşmeleri tanımayan, kendi koyduğu yasaları bile uygulamayan iktidarın bu söylemlerinin hiçbir inandırıcılığı yoktur. Türkiye’den her gün İsrail’e petrol, çelik, askeri mühimmat, gıda, askeri giyim malzemeleri vb. taşınıyor. İsrail’e Türkiye limanlarından giden petrol; uçak ve tankların hareket etmesini ve Filistin halkının üzerine bomba yağdırılmasını sağlıyor. Demir-çelik ürünleri İsrail’in savaş sanayisinin temel girdisini oluşturuyor, Filistin halkına ölüm olarak dönüyor. TÜİK verilerine göre Kasım ayında İsrail’e yapılan ihracat %35 arttı. Artışta İsrail savaş sanayisi ve ordusunun ihtiyaç duyduğu ürünler önemli bir yer tutuyor. İsrail, savaş sanayisinin ihtiyaç duyduğu hammadde ve diğer ürünlerin önemli bir kısmını ise MÜSİAD üyesi firmalardan temin ediyor. İÇDAŞ, Pamukkale Kablo… İsrail savaş sanayisine temel girdileri sağlayan şirketlerin başında geliyor.”

Siyonist İsrail’le ilişkileri kesmeyenlerin yaşanan katliamın suç ortağı olduğuna vurgu yapılan açıklamada “Filistin halkının kanı, işçi–emekçilerin emeği üzerinden servetlerini katlayanlar tüm yaşanan sorunların gerçek sorumlularıdır” denildi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Dünyanın her yerinde Filistin halkının haklı davasına gerçek ve samimi desteği işçiler, emekçiler, halklar sundular, sunmaya devam ediyorlar. Sermaye grupları, iktidarlar sefil çıkarları için katliamın ortağı olmaktan geri durmadılar. Avrupa’da, Amerika’da, Afrika’da, Asya’da her yerde emekçi halklar Siyonist işgal ve soykırıma karşı mücadelesini sürdürüyor. Bizler de Filistin halkının haklı davasına omuz vermeye devam edeceğiz. İşçilerin birliği halkların kardeşliği mücadelesini büyüterek sürdüreceğiz. Bu bilinç ve kararlılıkla buradan bir kere daha tüm işçilere, emekçilere, halklara çağrımızı yeniliyoruz. İsrail’le ticari ilişkiler başta olmak üzere her türlü ilişkiyi sürdüren AKP iktidarının, MÜSİAD ve diğer sermaye örgütlerinin Siyonist katliama ortaklarını sonlandırmaları için mücadeleyi büyütelim. Her yerde Filistin halkıyla dayanışmayı büyütelim.”

BDSP, DGB ve TOMİS’in de flamaları ile katıldığı eylemde Filistin bayrakları taşındı. Eylem boyunca “Katil İsrail iş birlikçi MÜSİAD”, “Nehirden denize özgür Filistin”, “Filistin’e özgürlük İsrail’e boykot” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul