İstanbul’da Filistin’le dayanışma eylemi

BDS Türkiye’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde “İşgal ve soykırım suçlusu İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin” çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Aralık 2023
  • 21:11

Filistin İçin Uluslararası Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar Hareketi (BDS) Türkiye’nin kuruluşunun 14., “Dökme Kurşun katliamının” 15’inci yıl dönümü vesilesiyle eylem yapıldı.

“İsrail’e boykot! Filistin halkının yanındayım!” şiarıyla Taksim Tünel’de yapılacak eylem Valilik kararıyla yasaklandı.

Taksim Tünel’de toplanan onlarca kişi sloganlarla Şişhane Meydanı’na yürüyüş yaptı. Eylemde “İşgal ve soykırım suçlusu İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin” pankartının yanı sıra Filistin ve FHKC bayrakları, kefiyeler ve Filistin direnişinin öncülerinin fotoğrafları taşındı.

 

Şişhane Meydanı’nda BDS Türkiye adına basın açıklamasını okuyan Ümit Doğru Filistin halkının direnişinin tarihini ve işgalci İsrail’in saldırını hatırlattı.

7 Ekim’den bugüne yaşananların hatırlatıldığı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Öte yandan, işgal altındaki Batı Şeria’da yüzlerce Filistinlinin öldürüldüğü bir dönem yaşanıyor. Her geçen gün onlarca Filistinlinin daha sokaklarda infaz edildiği, yüzlercesinin evlerinden tutuklanarak hapishanelere sürüklendiği, on binlercesinin kendi evlerine ve yaşam koşullarına erişiminin engellendiği bir işgal ve yasadışı yerleşimcilik durmaksızın yayılıyor. Gün geçtikçe paramiliter silahlanma gücünü arttıran yerleşimciler işgal ordusunun desteğiyle Filistinlileri öldürüyor ve taciz ediyor. İşgal altındaki Filistin başkenti Kudüs ise ilhak politikalarına tâbi tutularak Filistin halkından “temizleniyor.”

“Türkiye İsrail’in bölgedeki en büyük müttefiki”

Tüm bu suçların failinin belli olmasına rağmen dünyadaki iktidarların sessizliğine dikkat çekilen açıklamada Türkiye’nin İsrail’in bölgedeki en büyük müttefiki olduğu şu şekilde aktarıldı:

“Türkiye, 1948 yılında bir etnik temizlik yürüterek kurulan İsrail’i ilk tanıyan bölge ülkesi olarak bugün de İsrail devletinin en önemli bölgesel müttefiki olmaya devam ediyor. Türkiye halklarının Filistin halkıyla dayanışma duyguları ve isteklerine rağmen işgal devletinin saldırganlığını destekleyen İktidar, ilişkileri en ileri düzeyde sürdürmekte ısrar ediyor. İsrail’in işlediği apaçık soykırımı kınamakla yetinip, bu soykırımın sürdürülmesi için gereken tüm lojistiği sağlıyor. 

Türkiye-İsrail ticaret hacmi son 20 senede %532 artış göstererek Türkiye’yi İsrail’le ekonomik ortaklığı olan ülkeler arasında ilk sıralara getirdi. Bu ticaretin içinde Türkiye’den İsrail’e en büyük ihracat kalemini ise silah ve savunma sanayiinin temel hammaddeleri oluşturuyor.

Ülkeler arası gemi trafiği, Türkiye ile İsrail arasında savaşı sürdürmek için gerekli tüm ürün ve maddeleri taşıyan gemilerin 7 Ekim’den sonra da seferlerine hız kesmeksizin devam ettiğini ortaya koyuyor. İktidar aynı zamanda bunun Filistin davasına zararı olmadığı açıklamasıyla bu suç ortaklığını aklamaya çalışıyor. Yemen ve Malezya gibi ülkeler İşgal devletini sarsacak ve elini zayıflatacak hamleleri ile Kızıldeniz’den İsrail limanlarına yanaşan gemilerin sayısını azaltırken Türkiye Akdeniz üzerinden adeta İsrail’in imdadına yetişiyor.”

“İsrail’le tüm ilişkilere son verilsin”

İsrail’e boykot çağrısının yükseldiği halde ilişkilerin aynı düzeyde sürdüğünün altı çizilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“2009 yılında kurulduğumuzda verdiğimiz sözü yineliyoruz!

Bu topraklarda Siyonizm’i hangi varlık biçimiyle olursa olsun barındırmayacağız! İşgal bitinceye ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı tanınıncaya ve İsrail vatandaşı Filistinlilere eşit haklar sağlanıncaya kadar Filistin halkının direndiği gibi direneceğiz! İsrail ve Türkiye ilişkilerinin tamamen kesilmesi için mücadele edeceğiz! 

Gazze ablukasının kaldırılması için

İsrail ırkçılığını durdurmak için 

Filistinli mültecilerin yurtlarına geri dönmesi için 

Batı Şeria ve Gazze’nin işgaline son vermek için 

İsrail vatandaşı Filistinlilere uygulanan apartheid’e son vermek için 

Filistin halkının kendi kaderini tayini için

İsrail’le tüm askeri, ticari, diplomatik, akademik, kültürel ilişkilere son verilsin!”

Yürüyüş ve eylem boyunca “Filistin halkı yalnız değildir”, “Direnen Filistin kazanacak”, “Yaşasın Filistin Halk Kurtuluş Cephesi”, “Rojava’dan Gazze’ye direnene bin selam “Tanklara karşı taş! Direnen Filistin kazanacak”, “Filistin’e özgürlük İsrail’e boykot” sloganları atıldı.

Eyleme Devrimci Gençlik Birliği (DGB) de “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” dövizleriyle katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul