“Munzur’da baraj istemiyoruz!”

Munzur'a kurulmak istenen barajlara karşı İzmir'de eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mart 2016
  • 17:53

Munzur’u Koruma Kurulu (DEDEF) ve İzmir Dersimliler Dernekleri bugün, “Munzur’umuza dokunma “ şiarıyla eylem gerçekleştirdiler.

Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde konuşan Araş. Yazar Turabi Saltık, “Munzur projesi” adı altında tümü enerji amaçlı, 8 adet baraj ve hidroelektrik santralı yapımının planlandığını söyledi.  Amerikan şirketinin yapmayı planladığı barajın, Munzur Vadisi’ni yok edeceğini vurguladı. Saltık, Munzur Vadisi’nin, Türkiye’nin en büyük milli parkı olduğunu belirterek, baraj yapıldığı takdirde yok olacak doğal güzellikleri anlattı. Vadinin yok olması ile halkın da mağdur olacağını ifade etti.

Saltık, 1938 Dersim Katliamı ile bugün uygulanan Munzur Vadisi’ni yok etme projesinin aynı olduğuna dikkat çekti. Dersim’in insansızlaştırılmaya çalışıldığını vurgulayan Saltık, Türkiye’de su ve enerji kurumlarının, ne planlama ne de uygulama aşamasında “öteki değerleri” dikkate alınmadan uygulamaya geçtiğini ifade etti. Saltık, “Türkiye’nin tüm temiz su kaynakları kapitalist modernite güçlerince metalaştırılarak yok ediliyor” dedi.  Baraj yapımlarının sermayenin çıkarı üzerine uygulandığına dikkat çeken Saltık son olarak şunları vurguladı:

Türkiye’nin dört bir yanında kentsel dönüşüm adı altında süren saldırılar, bugün biçim değiştirerek sürüyor. Sur, Cizre, Silvan, Nusaybin gibi birçok yerde halkın kendi kendini yönetmesi yani öz yönetim direnişleri kadın, çocuk demeden katlediliyor. Kentsel dönüşümlerle rant alanları açılmak isteniyor. Türkiye’nin su kaynaklarına, doğal yaşam alanlarına ve kentlerine yapılan bu planlı saldırıların önünde durarak vadilerimize yönelik saldırılarında karşısında duracağız. Tarihimize, kültürümüze, doğamıza sahip çıkıyoruz. Ve yaşam alanlarımızı savunmak için var gücümüzle mücadele edeceğiz.”

Eylemde, “Dersim onurdur, onuruna sahip çık!”, “Munzur’da baraj istemiyoruz!”, “Munzur özgür akacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir