İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi “Sınırdışı uygulamaları ve mültecilere yönelik hak ihlalleri raporu” hazırladı. Rapor bugün saat 12.00’de İHD İstanbul Şube binasında yapılan basın toplantısında açıklandı.
Göçmenlerin insanlık hakları ihlal ediliyor
24 Temmuz 2019’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul’da kaydı olmayan mültecilerin İstanbul dışına göndereceği açıklamasına değinilen raporda, yapılan operasyonlarda 1000’i Suriyeli olmak üzere 6 bin 122 mültecinin yakalandığının açıklandığı ifade edilerek sosyal medyada yer alan görüntülerle şu ifadeler yer aldı:
“Bu görüntülerde ve onlara eşlik eden tanıklıklarda, elleri plastik kelepçe ile bağlı bir şekilde polis otobüsünde yere oturtulan kişilerin maruz kaldıkları kötü muamele açıkça görülebiliyordu. Çok sayıda kişinin zorla geri dönüş belgesi imzalatılarak Suriye’ye geri gönderildiği de yine bu haberlerde yer aldı. Oysa İstanbul Valiliği 22 Temmuz 2019 tarihli açıklamasında, İstanbul’da bulunan ama kaydı başka şehirlerde olan veya kaydı olmayan Suriyelilere şehri terk etmeleri için 19 Ağustos’a kadar zaman verildiğini duyurmuştu. Süleyman Soylu ise 19 Ağustos günü katıldığı bir televizyon programında bu tarihin 30 Ekim 2019’a kadar uzatıldığını söyledi.”
Soylu’nun verdiği sürenin dolmasına paralel olarak hazırlanan raporda şu alt başlıklar yer aldı: “Sınır dışılar ve zorla ‘gönüllü’ belgesi imzalatılması”, “Kolluk kuvvetlerinin kötü muamelesi”, “Çalışma yaşamında hak ihlalleri”, “Sınır dışı aileleri parçalıyor, çocukları refakatçisiz bırakıyor”, “Sağlık hakkı ihlali”. Raporda her başlık altında somut örnekler aktarıldı.
İnsan hakları savunucularının talepleri
Raporun sonunda ise talepler şöyle sıralandı:
“1. Kolluk kuvvetlerinin, göçmenlere yönelik, ev baskınları, kimlik kontrolü, alıkoyma, zorla ‘Gönüllü Geri Dönüş Belgesi’ imzalatma, sınırdışı uygulamaları ve kötü muamele derhal sonlandırılmalıdır.
2. Göçmenleri kriminalize eden, suçlayıcı, damgalayıcı ve ötekileştirici her türlü söylem ve uygulamaya son verilmelidir.
3.Sınır dışı edilenlerin hızla Türkiye’ye tekrar yasal yollardan girişleri sağlanmalıdır.
4. Göçmenlere seçtikleri şehirlerde kayıt yaptırma hakkı ve koşulsuz seyahat özgürlüğü sağlanmalıdır.
5.Farklı illerde ikamet eden aile fertlerinin istedikleri illerde birleşimi sağlanmalıdır.
6.İdari gözetim uygulamasına son verilmelidir.
7.Geri gönderme merkezlerindeki insan hakları ihlalleri derhal son bulmalıdır, geri gönderme merkezlerinin kapatılması için çalışmalara başlanmalıdır.
8.Türkiye, Cenevre Mülteci Sözleşmesi’ne koyduğu sınırlamayı kaldırmalı, zulümden kaçan herkese mültecilik statüsü tanımalıdır.
9.Mültecileri Türkiye’ye hapseden AB-Türkiye arasındaki Geri Kabul Anlaşması iptal edilmelidir. Kimse nedensiz göçmez, bütün sınırlar açılmalıdır.”