Mersin’de 1 Mayıs açıklamaları

Mersin’de 30 Nisan günü işçi ve emekçi sendikaları tarafından temsili 1 Mayıs kutlamaları yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Nisan 2020
  • 21:32

Devletin Covid-19 salgınını fırsata çevirerek 1 Mayıs’ı yasaklamasının ardından, Mersin’de 30 Nisan günü işçi ve emekçi sendikaları tarafından temsili 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. Tümtis, Yol İş, Birleşik Metal İş, Genel İş, Sağlık Emekçileri Sendikası ve Tüm Bel Sen örgütlü oldukları iş yerleri önünde çeşitli açıklamalar yaptılar. 

Mersin Cumhuriyet Meydanı’nda ise Emek Demokrasi Platformu tarafından 10 kişilik temsili katılımla bir basın açıklaması yapma kararı alındı. Eylem saati geldiğinde meydanda çeşitli sendika ve kitle örgütlerinden yaklaşık 30 kişi toplandı. Tertip komitesiyle yaptıkları anlaşmayı gerekçe gösteren kolluk güçleri, 10 kişiden fazla katılımla yapılacak bir eyleme izin verilmeyeceğini söylediler. Sosyal mesafeye dikkat edilerek meydanda toplanmış olan işçi ve emekçiler bu yaklaşımı protesto ettiler.

Yapılan konuşmalarda asıl amaçlananın 1 Mayıs’ı yasaklamak olduğu, sosyal mesafeyi ihlal edenlerin kolluk güçleri olduğu dile getirildi. Toplanma yerinde açıklama yapan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TESKTİL) Çukurova Temsilciliği ise başta Mersin olmak üzere tüm kentlerde tekstil işçilerinin salgın başladığından beri işçi sağlığını tehdit eden riskli koşullarda çalıştırıldıkları, gerekli hiçbir önlemlerin alınmadığı ve denetimin yapılmadığı, bu nedenle işçilerin koronavirüse yakalanıp hayatını kaybettiği dile getirildi. Sözde önlem adı altında 1 Mayıs’ı yasaklayanların, gerek sokağa çıkma yasağı ilen edilen, gerekse diğer günlerde işçi sağlığını düşünmediği ifade edildi.

10 kişilik tertip komitesi ise kendini kitleden kopararak polisin gösterdiği yerde açıklama yaptı. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta emekçileri bölen bu tutum DEV TESKTİL tarafından sloganlarla protesto edildi. Polis barikatının gerisinde kalan emekçiler ise 1 Mayıs marşları ve sloganlarla bu duruma tepki gösterdi.

Kızıl Bayrak / Mersin