Meclisi boykot eden HDP’den Diyarbakır’da oturma eylemi

Üç gün meclisi boykot eden HDP bugün Diyarbakır’da oturma eylemi yaptı. İşgal saldırısı ve kayyımlara karşı eylemin önümüzdeki iki gün de yapılması planlanıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ekim 2019
  • 17:10

Halkların Demokratik Partisi (HDP) meclisi boykot edeceği 3 gün süresince gerçekleştireceği Diyarbakır’daki oturma eyleminin ilkini yaptı.

Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde yapılan oturma eylemi kayyım atamaları ve işgal saldırısını protesto etmek için düzenleniyor.

AZC Plaza önüne çıkan bütün yollar polisler tarafından barikatlar ve TOMA tipi zırhlı araçlarla kapatıldı. DTK, HDK ve HDP eşbaşkanları, saat 12.00’de yapılacak açıklama için beraberlerindekilerle birlikte Sanat Sokağı’na geldi.

Sanat Sokağı’ndan eylem alanına yürümek isteyen kitle polis tarafından engellendi. Polisle eşbaşkanların görüşmesi sonrasında kitle AZC Plaza önüne geldi.

Burada ilk sözü HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli aldı. Polis ablukası altında eylem yaptıklarını belirten Temelli 3 günlük boykotla, kayyım atamalarına ve işgal saldırısına sessiz kaldığı için meclise uyarı yaptıklarını, bir protesto mesajı verdiklerini ifade etti. Selçuk Mızraklı’nın tutuklanışına tepki gösteren Temelli, kayyımlarla birlikte iktidarı da süpüreceklerini dile getirdi.

Temelli’nin ardından HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit söz alarak belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınıp tutuklanmasını kınadı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da konuşmasında seçilmişlere dönük zorbalığa karşı onlarla omuz omuza olduklarını dile getirdi.

Sonrasında DTK Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk işgal saldırısı ve kayyım atamalarının Kürt düşmanlığıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Son olarak Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek saldırılara karşı ulusal birlik çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından oturma eylemi yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Eylemin, meclis boykot sürecinde her gün 12.00-15.00 arasında gerçekleştirilmesinini planlandığı açıklandı.