Meclis başkanı ve Che Guevara

Sermaye devrimciliği eşkıyalık olarak ifade ediyorsa, eşkıyalık yapmaya devam edeceğiz. Ama bilmeliler ki onlar eşkıya dese de, biz devrimciyiz.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Ağustos 2016
  • 09:33

Kişilerin kendi gerçekliği var. Che “haksızlığa karşı öfkelenen insan arkadaşımdır” demiş. Bu durumda haksızlığa karşı öfkelenmek bir yana, haksızlığın sadece görüntüde de olsa başkanı olan biri Che’nin arkadaşı değil, düşmanıdır. Che’nin düşmanının Che’ye eşkıya demesi, o kişinin kendi gerçekliği ve nesnel olarak “doğru” olandır. Yani İsmail Kahraman Che’ye eşkıya değil de, kahraman ya da önder deseydi, hiç de kendi gerçekliğine uygun olmazdı ve nesnel olarak yalan olurdu.

Che haksızlığa karşı yaşamı boyunca mücadele etmiş bir devrimci önderdir. Küba’da devrimden sonra bakan oldu. Bakanken yeri geldi, poz vermek için değil, yapılması gerektiğini düşündüğü için, gömleğini çıkarıp tarlada da çalıştı.

17-25 Aralık’ta gözler önüne serildi; bakanlar ve çocukları çalıp çırpmıştı. Bakanlık yaptığı dönemde Che’nin kızı bisiklet fabrikasını gezerken, bisiklet hediye ediyorlar. Che ise bu hediyeyi geri veriyor. Kızına herkes gibi parasını vererek bisiklet alıyor. Che ve sermayenin bakanları/başkanları birbirine taban tabana zıt kişilikler. Bu durumda İsmail Kahraman Che’ye doğal olarak eşkıya diyecek.

Ola ki bir nedenle Küba’ya Türk heyeti gitse ve bu heyette İsmail Kahraman da olsa, Che anıtı önünde saygı duruşunda bile bulunur. Daha 3-5 ay önce Putin’e ve Rusya’ya bir küfretmedikleri kalmışken, bugün neredeyse Putin’i ululaştırmışlardır. Yani yukarıda Che için verdiğimiz örnek de yaşanabilir. Sadece sermaye devletinin Küba’dan bir çıkar beklentisi olsun.

İsmail Kahraman en fazla “politik değil” diye eleştirilebilir. Politik biri, düşman da görse, Che’ye eşkıya türünden sözler etmesinin haddine düşmediğini bilir. Ölümünden yıllar sonra bile yok olmayan, çoğalan Che’ye laf söylemek Kahraman’ın haddi değil gerçekten. Kahraman’ın sözleri onun kendi gerçekliğinin dışa vurumu olsa bile, biraz politik olsa, bu sözlerin haddine olmadığını bilirdi.

Kahraman’ın sözleri sermayenin sözleridir. Sermaye devrimciliği eşkıyalık olarak ifade ediyorsa, eşkıyalık yapmaya devam edeceğiz. Ama bilmeliler ki onlar eşkıya dese de, biz devrimciyiz. Che de devrimci önderlerimizden sadece biri.

M. Kurşun

İLİŞKİLİ HABERLER