Mart ayında 24 kadın katledildi

KCDP'nin açıkladığı Mart 2022 raporuna göre bir ayda 24 kadın katledildi, 19 kadın "şüpheli şekilde" yaşamını yitirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Nisan 2022
  • 12:42

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Mart 2022 raporunu açıkladı. Rapora göre Mart ayında 24 kadın katledilirken, 19 kadın “şüpheli biçimde” yaşamını yitirdi. Raporda şu bilgilere yer verildi:

“Bu ay 24 kadın cinayeti işlenmiş, 21 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 24 kadından 11’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 12’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü. 11 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

“Hep mi kadınlar yüksekten düşer?”

2021 yılından bugüne kadar 55 kadının yüksekten düşerek şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen raporda “Şüpheli ölümlerin %20’sinin yüksekten düşme şeklinde gerçekleştiğini görüyoruz. Kadınların son zamanlarda sürekli yüksekten düşerek ölmesinin, olay yerinde kadınların yanında birlikte olduğu, evli olduğu ya da eskiden birlikte olduğu erkekler olması da çoğunlukla ilişkisinde şiddet geçmişi olması, alınmış bir ayrılık kararı olması da tesadüf değil” denildi.

İktidarın son dönemde kadın hakları ile ilgili reformdan bahsettiğine değinilen raporda “İktidarın, somut adımlar attığını göstermeye mecbur kalması da örgütlü kadın hareketinin sonucudur. İktidarın “reform” olarak bahsettiği yasa teklifinin kadına yönelik şiddete çözüm olmadığı açıktır” denildi ve İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ün etkin uygulanması gerektiği vurgulandı.