Manisa’da jeotermal ihalesine tepki

Manisa Çevre Platformu, 5 Haziran vesilesiyle “Jeotermal ihalesine hayır” talebiyle Manisa Defterdarlık önünde basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Haziran 2024
  • 20:00

Manisa Çevre Platformu 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle basın açıklaması yaptı.

Manisa Defterdarlık önünde yapılan eylemde jeotermal ihalesinin iptali talep edildi.

 Basın metnini Lütfi Vural okudu. JES’ler bölgede çevre felaketi haline geldiğine dikkat çeken Vural şunları ifade etti:

“JES’lerin, arama kuyuları ve nakil hatları, yasal düzenlemelerle koruma altına alınmış büyük ova koruma alanlarına, mutlak tarım arazilerine, dikili tarım arazilerine yapılması hukuka aykırıdır. Yasa ile öngörülen mesafe sınırlamalarına uymak bir yana, alandaki zeytin ağaçları sökülerek zeytinlik vasıfları yok edilmeye çalışılmaktadır. Tarımsal bütünlük dolayısıyla; parsel bazında sondaj kuyusu açılması, tarımsal bütünlüğü bozmakta, mutlak korunması gereken verimli tarım araziler tarım dışına çıkarılmaktadır.

JES’lere izin verilmesi aşamasında genellikle ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ görüşü veriliyor. Bu durum mahkemeler tarafından yasal süreçler sonucunda iptal ediliyor. Ayrıca, uygulanan ÇED süreçleri sorunludur. Çevredeki diğer projelerin etkileri ile birlikte değerlendirme yapılarak yörenin kaldırabileceği etkilerin buna göre belirlenmesi gerekmektedir.”

Açıklamanın devamında çiftçilerin zarar gördüğünü vurgulayan Vural denetimlerin yapılmadığını ve kamuoyuna bilgi verilmediğini belirtti. Vural şöyle devam etti:

“JES'ler Türkiye'de başlı başına bir sorun. Yasal düzenlemeler hazırlanmadan, denetim mekanizması güçlendirilmeden verilen her ÇED kararı ve JES ihaleleri cinayete imza atmaktır.

Uygulanan vahşi deşarj yöntemleri ile jeotermal akışkanlar yüksek oranda zararlı kimyasallarla su kaynaklarının, halk sağlığının ve tarımsal üretimin düşmanıdır.

Gelecek kuşaklara temiz ve yaşanabilir çevre bırakmak istiyoruz. Bunun için mevcut JES’lerin daha sıkı denetlenmesini ve yenilerinin de açılmamasını istiyoruz.”

Manisa Çevre Platformu’nu oluşturan kurumlar şunlardır:

“Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği, Gördes Çevre Derneği, Salihli Çevre Derneği, TURÇEP, Alaşehir Çevre Derneği, Soma Sosyal Haklar Derneği, Saruhan'lı Çevre Gönüllüleri, Gölmarmara Çevre Gönüllüleri, Kırkağaç Çevre Gönüllüleri.”