Manisa Hapishanesi'nde işkence

Manisa T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde ayakta sayım dayatmasını kabul etmeyen tutsaklara saldırılarak, fiziki işkence yapıldı. Hapishane müdürü “gerekirse sizi öldürürüm” diyerek tehditte bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mart 2020
  • 12:31

Hapishanelerde tutsaklara yönelik işkence artıyor. Manisa T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde ayakta sayım dayatasını kabul etmeyen tutsaklara işkence yapıldı. Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Manisa T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde geçtiğimiz perşembe günü 20 kişilik koğuşta ayakta sayımı reddeden tutsaklar, gardiyanlar tarafından yerde sürüklenerek götürüldükleri karanlık bir odada darp edildi. Vücutlarında birçok darp izi olan tutuklular ise sağlıklı bir şekilde tedavi edilmediği aktarıldı. Olay, 24 yıldır tutuklu bulunan Mehmet Tekin’in kardeşi Hacı Tekin ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde ortaya çıktı.

'Karanlık bir odaya götürüldüler'

Tekin, şunları anlattı:

"Orada bütün tutukluları dövmüşler. Abimin şu an elmacık kemiği kırık, ayağından sürekli kan geliyor, kaburgalarının parçalanmış durumda. Hatta cezaevi müdürü tutuklulara 'gerekirse sizi öldürürüm' diyerek ölümle tehdit etmiş. Telefonla konuştuğumuzda kardeşim 'ayağımdan hala kan geliyor' dedi. Bu duruma bir çare bulunmalı ve üzerine gidilmelidir. Bir tek koğuş var, onlarda kaç aydan beridir üzerlerinde büyük bir baskı var. Kaç zamandır onun sevkiyle uğraşıyorduk. Birçok kere Adalet Bakanlığı'na, cezaevine dilekçe yazıp gönderdik. Bize dönüşü 'sizin dilekçeleri kaile almıyoruz’ şeklinde. Daha önce maddi ve çok az fiziksel şiddet yaşanıyordu. Bu sefer yaşanan şiddet çok ciddi. Cezaevi koridorunda kameralar var. Eğer o görüntüler silinmemişse yerde sürüklendikleri an yansıyordur" 

İhlaller yaşanıyor

Ayrıca ağabeyinin hasta tutsak olduğunu dile getiren Tekin, beynindeki kistten dolayı birçok kez hastaneye götürüldüğü söyledi. Yaşanan gardiyan şiddetinin ardından tutukluların sadece revire götürüldükleri aktaran kardeş Tekin, revirdeki doktorun da tutuklularla ilgilenmediğini ifade etti. İnsan Hakları Derneği (İHD), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri başta olmak üzere cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgilenen tüm kurumlara başvuru yapacağını belirten Tekin yaşananın insan hakları suçu olarak değerlendirdi.