Van’da aktif vaka sayısı 2 bine yaklaştı

SES Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, hastane kapasitelerinin doluluk oranına yaklaştığını belirterek il genelinde aktif hasta sayısının 2 bine yaklaştığını belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ağustos 2020
  • 19:22

Koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesi ve normalleşme sürecine gidilmesiyle birlikte, birçok kentte vaka sayısında artış yaşanıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, vakalardaki artışın 1 Haziran sonrası yapılan normalleşme süreciyle birlikte yükseldiğine dikkat çekerek, uygulanan stratejilerin bir kaosa sebep olduğunu ifade etti. Çolakoğlu, “Bu durum ekonomiye nefes aldırma amaçlı salıverilen önlemlerin ne kadar ölçüsüz yapıldığının sonucudur” dedi.

“Hastane kapasiteleri yetersiz”

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Van'daki hastanelerin kapasitenin şu an doluluk oranına yaklaştığını belirten Çolakoğlu, Covid-19 alanlarına çevrilmiş birimlerde yoğunluk, bitmeyen kuyruklar ve mevcut yoğun bakım ünitelerinin kapasiteleri büyük ölçüde dolu olduğunu ifade etti ve ekledi:

“Hatta servislerde yoğun bakıma alınmayı bekleyen hastalarda olabiliyor. Şu durumda 'hastanelerin kapasiteleri kaldırmaz' diyemeyiz ama böyle hızlı şekilde devam ederse, hastaneler yakın bir zamanda konuşabileceğimiz bir soruna dönüşecektir. Vakaların bu denli tırmanışta olduğu bir süreçte, her pozitif vakayı hastanede tutabilme olasılığı yok ve kapasite bunu karşılayabilecek bir noktada değil. Şuan sadece takip ve yoğun bakım şartı gerekli olan vakalar hastanede tutuluyor. Bunların dışındaki vakalar, 'evde izolasyon koşullarını oluşturun' söylemiyle eve gönderiliyor.”

“Bulaş sayısı 2 bin”

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne günlük yaklaşık 800 hasta başvurusu olduğuna dikkat çeken Çolakoğlu, bazen hasta sayısının bu rakamı da aştığını ifade etti. Çolakoğlu, “Kentteki diğer hastaneleri de düşününce sayı ürkütücü oluyor. Tabi bu başvurulara pozitif vaka değerlendirmesi yapmak yanlış olur. Şu an Van geneli aktif bulaş sayısının 2 bini zorladığını söyleyebiliriz” dedi.