Muğla Milas’ta Akbelen ormanı üzerinden doğayı katleden Limak Holding Siirt’te de doğa katliamına hazırlanıyor.
2021’de lisansı iptal edildikten sonra İncir Barajı ve hidroelektrik santralı (HES) projesini devralan şirket, daha önce de iki kırma eleme tesisi ve üç hazır beton santralı için çalışmalara başlamıştı. Yine aynı proje kapsamında Şirvan’da kalker ocağı işletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.
Şeyda Öztürk’ün Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, başvurusu değerlendirilen şirkete bakanlık, “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” iznini verdi. Alınan bu izinle birlikte ormanlık alandan da oluşan 24.79 hektarlık alanda kalker ocağı işletilecek.
Proje kapsamında çıkarılacak olan malzeme İncir Barajı ve HES kapsamında kurulacak olan kırma eleme tesisine gönderilecek, burada boyutlandırması yapılan malzeme hazır beton santrallarında hammadde ve projede dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Şirket açık maden işletmesi kapsamında patlatma işlemi de gerçekleştirecek. Bu işlemlerle birlikte 200 delik açılacak. Her delikte 42.90 kilogram ANFO tipi patlayıcı ve 2 kilogram dinamit kullanılacak. Proje kapsamında yılda 24 ton dinamit, 514 ton ise ANFO tipi patlayıcı kullanılacak. Şirket proje kapsamında yerleşim alanlarına 500 metreden yakın mesafede patlatma yapılmayacağını taahhüt ediyor.