İTÜ’de Limak ziyaretine tepki

İTÜ Rektörlüğünün kulüpler üzerinden örgütlediği fidan dikme etkinliğinin, Yeniköy Termik Santrali'nde IC Enerji - Limak Enerji'nin reklamı olduğu ortaya çıktı. Öğrenci kulüpleri tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 02 Şubat 2024
  • 15:00

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü geçen hafta tüm kulüp başkanları ve proje kaptanlarına “Milas’ta 250. Yılda 250 Bin Fidan” etkinliği isimli bir mail gönderdi.

Gönderilen mailde İTÜ’nün 250. Yıl etkinlikleri kapsamında 250 bin fidan dikileceği, bu fidanların Muğla’nın Milas ilçesinde bir alana dikileceği yazıyordu. İTÜ öğrencileri ve personelleri Yeniköy Termik Santrali'nde IC Enerji - Limak Enerji'nin “yeşil gelecek” reklamını dinlemeye götürüldü.

Öğrencilere bilgi verilmeden yapılan bu etkinliğe çok sayıda kulüp itiraz etti ve aşağıdaki açıklamayı yayımladı:

“İTÜ yönetimi bugün tüm kulüp ve proje takımı başkanlarını davet ettiği ‘250. Yıl Fidan Dikimi’ etkinliği için öğrencileri Muğla’ya götürdü. Fakat varıldığında etkinliğin, öğrencilere beyan edilenin aksine sadece fidan dikimi için değil, yandaş İÇTAŞ-LİMAK ortaklığındaki YK Enerji’nin Akbelen’de 740 dönümlük orman arazisini katleden termik santral gezisi olduğu anlaşıldı. Gezi sırasında öğrencilere yandaş şirketin yeşil gelecek planları ve termik santralin doğa dostu olduğu gibi birtakım safsatalar anlatıldı, üstüne bu yalanlara karşı çıkan öğrencilere de alaycı cevaplar verildi. Termik santral övgüsünden sonra ise öğrenciler çorak, fidan dikimine müsait olmayan bir şirket arazisine dikime götürüldü.

İTÜ kulüplerinin, doğa katliamı yapan yandaş şirketin termik santraline emrivakiyle reklam malzemesi yapılmasını kabul etmiyoruz. Teknik Üniversite kulüpleri, ne termik santral destekçisi ne de bu santrale 2018-2023 yıllarında 1 milyar liralık teşvik veren ve santralin sahibi şirketlerle işbirliği içinde olan iktidarın siyasi propagandasının bir parçası olabilir.

İTÜ yönetiminin, öğrencilerin iradesini hiçe sayan bu ve benzeri uygulamalarının karşısındayız. Doğa düşmanı sermaye gruplarına hoş gözükmeye çalışan ucuz rant oyunlarına oyuncak olmayacağız. Öğrenci iradesi yok sayılamaz.”