Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 3'ü asker ve 13'ü sivil 16 kişinin katledilmesiyle ilgili açılan Lice davasının 7'inci duruşmasına, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde mağdur ifadeleriyle devam etti.
Duruşmada, ilk olarak mağdur Şaban Maltaş'ın ifadesi alındı. Maltaş ifadesinde, olay günü Diyarbakır'a hastaneye gittiğini, saat 17.00'den sonra ilçeye girişin yasaklandığını ve bu nedenle gidemediğini söyledi. Maltaş şunları anlattı: "Abim aradı ‘ilçe yanıyor sakın gelme’ dedi. Devlet memuru olarak çalışıyordum, 3 gün sonra ilçeye gidebildik. Bizim sokakta evler yanmıştı. Çocuklarım ve ailem oradaydı. Akrabalarımızı kaybettik. Eşyalarımız yandı. Diyarbakır'a göç etmek zorunda kaldık. Emri veren bir iki değil herkes sorumlu. Güvenlik bölgesi dedikleri her yer yandı. Sanıkların tamamından şikayetçiyim.”
Mağdur Abdurahman Ayaz ise, “Olay günü Diyarbakır'daydım. Ailem Lice'deydi. Üç gün boyunca ilçeye gidemedim. Gittiğimde her yer yanmıştı. Bizim evimiz de yanmıştı. Şikayetçiyim” dedi.
Mağdur Murat Canpolat da şunları aktardı: “Askerler büyük bir kinle saldırdı. Sabah saat 09.00'da çarşıdaydım. Askeriyeden anons geldi. Herkes evine girsin denildi. Eve gittik silah sesleri duyduk. Amcamların evine roket atıldığı için amcam ve çocukları öldü. Dört kişi ailemizden kaybettik. Askerler geldiğinde, 'Taş üzerinde taş bırakmayacağız' dediler. Üç gün emniyette gözaltında kaldım. Herhangi bir olay olmadan her yeri yakmaya başladılar. Şikayetçiyim. Lice'nin yüzde 70'i bu durumdan dolayı mağdur. Bir kişi değil herkes sorumlu. Yapanların cezalandırılmasını istiyorum.”
Mahkemede, tanık ve mağdur ifadelerinin ardından diğer illerden istenen talimatla ifadeler okundu. Dönemin kaymakamı ise ifadesinde çatışma olduğunu iddia ederek, kendilerine, asker ve polise yönelik saldırı olduğunu öne sürdü.
Ardından avukatların talepleri alınırken sanık avukatı olay tarihinde Lice'de bulunan askeri personelin ifadelerinin alınmasını talep etti. Mağdur avukatlarından Suat Çetinkaya ise insanlığa karşı suç işlendiğini belirtti. Orada bulunan kamu görevlilerinin gerçekten doğruyu söyleyeceklerini inanmadıklarını dile getirdi. Olayın iki kişiden kaynaklı olmadığına dikkat çeken Çetinkaya son olarak şunları aktardı: “İnsanlığa karşı işlenen suçların zaman aşımı olmamalı. Dava dosyasında tarafsız olanların tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Olay yerinde keşif yapılmasını talep ediyoruz. Jandarma Komutanı Şahap Yaralı, dönemin valisi ve Deniz Baykal mahkeme dinlenmelidir.”
Duruşma savcısı, olay yeri keşfinin reddini talep etti. Mahkeme heyeti ise duruşmayı 17 Kasım 2016 gününe erteledi.
Lice Adalet Arıyor Platformu da dava ile ilgili açıklamalarda bulunup, davanın takipçisi olacaklarını bildirdi.