“Lice’de ağaç kesimi neye hizmet ediyor”

Diyarbakır Lice'de devam eden ağaç kesimleriyle süren doğa katliamına yönelik basın toplantısı düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Nisan 2021
  • 10:23

Lice’deki ağaç kesimine dair Diyarbakır’da basın toplantısı düzenlendi. Tarım Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (TARIM-ORKAM-SEN), Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Hevsel Koruma Platformu ve Özgürlük için Hukukçular (ÖHD) Derneği (ÖHD), Lice’deki orman katliamına dikkat çekmek amacıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yeşil Gazete’de yer alan habere göre Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdussamed Uçaman tarafından okunan açıklamada

29 Nisan tarihinde gerçekleştirilen açıklamada Lice’deki ağaç kesiminin çok geniş bir alana yayıldığı belirtilerek şunlar vurgulandı:

Aylardır Şırnak Cudi’de başlayan ağaç kesimleri devam ederken Lice’de de on binlerce ağacın kesimi yapılmaktadır. Çok daha geniş bir alana yayılan ağaç damgalama işlemi ile birlikte kesim işlemleri 98 hektara yayılmış ve bunun Orman Bölge Müdürlüğü tarafından izni çıkarılmıştır. Bizler bir yörenin bitki örtüsünü yok edilmesini doğru bulmuyoruz”

Hangi amaca hizmet ediyor?”

Kesimler için Orman Bölge Müdürlüğü tarafından izin çıkartıldığı aktarılan basın açıklamasında şu sorular yöneltildi:

“Ağaçları kesilen ve orman ekosistemi yok edilen bu alandaki kesim hangi orman planlama amacına hizmet etmektir? 98 Hektar alanda kaç ağaç damgalama işlemi görmüştür? Kesim kimler tarafından hangi yasal mevzuatla hangi şirkete verilmiştir? Ağaçlar hangi amaçla kesilmektedir? Kesim hangi yılın programına dahil edilmiştir? Bunları ilgili kurum değerlendirme yapmış mıdır yoksa yasal mevzuat göz ardı edilerek mi gerçekleştirilmektedir?Bu kadar ağacın yok edilmesi oradaki floraya ve fauna üzerinde ne tür bir olumsuz etki bırakacaktır. Bunun çevresel etki değerlendirmesi yapıldı mı?”

Doğa katliamlarının AKP hükümeti döneminde yasallaştığı dile getirilen açıklamada “Lice’den Salda Gölü‘ne, Kazdağları‘ndan İkizdere’ye ve Cerratepe‘ye kadar her yerde doğa katliamı var” ifadeleri kullanıldı.

 ‘Ormanımızın yok edilmesine itiraz ediyoruz’

Lice’de endemik bitkilerin ve zengin bir biyoçeşitliliğin olduğu belirtilen basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Binlerce yıldır kendi Ekolojik sistemi içinde oluşmuş tüm flora ve faunanın yaşamının varlığı olan bu bölgedeki ağaçları ile kaplı ormanımızın, yok edilmesine anayasal haklarımız çerçevesinde itiraz ediyoruz.”