Kürt göçmenden haber alınamıyor

30 Mayıs günü zorla Türkiye’ye gönderilmek istenen ancak tepkilerden kaynaklı vazgeçilen Kürt göçmen Serbest Derin’den haber alınamıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Haziran 2021
  • 10:46

30 Mayıs’ta Avusturya’dan Romanya’ya geçmek isterken, Türkiye’ye gönderilmek istenen Kürt göçmenlerden Serbest Derin’den haber alınamıyor. Ailesi, Derin’in akıbetinin açıklanması için uluslararası kurumlara çağrıda bulunurken, avukatı da "Müvekkilim nerede?" diye sordu. 

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre 30 Mayıs günü Avusturya’dan Romanya’ya gitmek isteyen 30’a yakın Kürt siyasi göçmen zorla bir uçağa bindirilerek, Türkiye’ye gönderilmek istenmiş, tepkilerin ardından göçmenlerin Türkiye’ye gönderilme girişiminden vazgeçilmişti. Avusturya’dan gittikleri Romanya’da da benzer sorunlarla karşılaşan göçmenler tampon bölgede beklemek zorunda kalırken, göçmenlerin arasında yer alan Serbest Derin’den avukatları ve yakınları haber alamıyor.

Derin’in Romanya tarafından Türkiye’ye teslim edildiği yönünde bilgiler yer alırken, 1 Haziran’da Derin’in Mardin’in Artuklu ilçesinde yaşayan ailesini arayan İlçe Jandarma Karakolu’ndan yetkililer, “Serbest’i bulduk” diyerek, aileyi jandarmaya çağırdı. Jandarmaya giden aile bireylerine Serbest’in Romanya’da olduğu bilgisi verilirken, Türkiye’ye teslim edilip, edilmeyeceği konusunda bir bilgi verilmedi. Serbest Derin’in akıbeti halen bilinmezken, ailesi kendilerine bilgi verilmesi çağrısında bulundu.

“Bilmek istiyoruz”

Serbest Derin’in kardeşi Ali Derin, kendilerine şu ana kadar herhangi bir bilginin verilmediğini dile getirerek, ağabeyi için endişeli olduklarını söyledi. Ağabeyinin Türkiye’ye teslim edilmesi durumunda hapishaneye konulacağını belirten Ali Derin şunları ifade etti:

“Şu ana kadar hiçbir bilgi alamadık. Kendisine ulaşamıyoruz. Türkiye’ye teslim edildi ise bilmek istiyoruz. Teslim edilmedi ise de bilmek istiyoruz. Ağabeyim siyasi mültecidir. Türkiye’de kendisine verilen cezaların tamamı siyasi faaliyetlerinden dolayı açılan dosyalardan ibarettir. Fethullahçı savcı ve polislerin hazırladığı kumpas davalarıdır. Bunların hepsi açık ortadadır. Türkiye’deki ve uluslararası kurumlara çağrıda bulunuyoruz. Ağabeyimin akıbetinin bir an önce netlik kazanması, Türkiye’ye teslim edilmesinin önüne geçilmesini istiyoruz.”

“Müvekkilim nerede?”

Derin'in avukatı Hüseyin Boğatekin de, müvekkilinden haber alamadıklarını, Romanya'daki bir avukat üzerinden bilgi almaya çalıştıklarını söyledi. Derin'in Gülen cemaatine mensup savcı ve polislerin hazırladığı dosya kapsamında yargılandığını ve ceza verildiğini kaydeden Boğatekin, “Avukattan aldığımız bilgiye göre Serbest'e ulaşılamıyor. İade edildiği söyleniyor” dedi. Boğatekin, "Müvekkilim nerede?" diye sordu.