"Köyümüzde deri toplama tesisi istemiyoruz"

Kırklareli, Vize’deki Develi köyü halkı yapılmak istenen Deri Depolama Tesisine karşı İdari Mahkemede yürütmeyi durdurma ve projenin iptali istemiyle dava açtı, imza kampanyası başlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Eylül 2020
  • 17:45

Kırklareli, Vize'ye bağlı Develi köyünde yapılmak istenen Deri Depolama Tesisine karşı, köy halkı yürütmeyi durdurma, projeyi iptal ettirme davası açtı ve projeye karşı imza kampanyası başlattı. 

Kırklareli Sağlık ve Çevre il Müdürlüğü, hayvan derilerini toplamak için tesis yapılmasına “olumlu” rapor vermişti. Buna karşı 150 hanelik köyün 148'i tesisi istemediğini belirterek imzacı olarak, Kırklareli Valiliği’ne itiraz dilekçelerini iletmişti.

Develi köyü halkı projeye karşı change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde proje anlatılarak halkın bu tesisi neden istemediği şu ifadelerle belirtildi:

Pandemi günlerinde her sabah uyandığınızda içinize çekeceğiniz temiz hava yerine, hayvan derilerinin kokusunu içinize çekmek ister miydiniz?

Sorun sadece koku da değil. Bu tesisin yapılmasını neden istemiyoruz:

1. Köyün arıtması doğal arıtma olduğundan deri depolama tesisinin deri tuzlamak için kullandığı kimyasal atıklar su kaynakları ve derelere karışacak. Köyde tarım alanları, meyve bahçeleri ve hayvancılığı bitirecek. Evlerden 1 metre uzağa yapılan bu depo sağlığımızı tehdit edecek.

2. Develi Köyü, kısıtlı su kaynaklarına rağmen etrafındaki 8 köye su sağlamaktadır. Köy, deponun ihtiyacı olacak suyu karşılayamayacak durumdadır.

3. Etraf, kemirgenlerle dolu olacak. Sağlığımız ve ürünlerimiz zarar görecek.

Köyümüz mütevazi ve huzurlu bir köydür. Yaşlılarımız çoğunluktadır. Büyüklerimizin bununla mücadele edecek takati yoktur. Sağlık ve Çevre il Müdürlüğünün vermiş olduğu ‘olur raporu’ aslında olmaz raporudur. İleri sürdükleri şartlar tesisi yapanlar tarafından karşılanmamaktadır. Bu sebeple bu tesisin doğaya ve insan sağlığına ve mutlu yaşamlarımıza vereceği zarardan ötürü bu deri depolama tesisini köyümüzde istemiyoruz.”