Kontrgerilla yöntemleri yine devrede

Nur Muhammet Abay İstanbul'da kontrgerilla yöntemiyle kaçırılıp 7 gün boyunca işkence gördü. Bırakıldıktan sonra 11 Mart'ta resmi olarak gözaltına alındı. İHD ve THİV bu olaya dikkat çekerek kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Mart 2018
  • 14:59

Kürt genci Nur Muhammet Abay İstanbul Bağcılar'da 16 Şubat'ta kaçırıldı. 7 gün süren işkenceden sonra bırakıldı. 11 Mart'ta ise dosyada gizlilik kararı olduğu bahanesiyle gerekçe gösterilmeden, 3 kuzeniyle birlikte resmi olarak gözaltına alındı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği bu kontrgerilla yöntemine dikkat çekmek için basın toplantısı yaptı.

Kaçırılan Abay'a işbirliği dayatması yapıldı

İHD şube binasında yapılan toplantıda ilk olarak İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri söz aldı. Yoleri, bırakıldıktan sonra İHD'ye gelerek başvuruda bulunan Abay'ın anlattıklarını aktardı. Abay'ın ters kelepçeli, gözleri bağlı bir şekilde 7 gün boyunca bir binada tutulduğunu belirten Yoleri “Bu sürede kaba dayak ve işkence görmüş Abay. Elektrik vermişler. Tanıdığı ve tanımadığı kişiler hakkında onları suçlayıcı ifade vermeye ve işbirliğine zorlanmış. 7 gün boyunca günde 2 kere yemek verilmiş. Yemekle birlikte verilen meyve suyu kendisi içmezse zorla içirilmiş ve her meyve suyu içtiğinde sersemlemiş” dedi.

Ağır işkence gören Abay bırakıldıktan sonra onu yolda gören akrabalarını tanıyamadığını, akrabalarının Abay’ı neredeyse zorlamayla eve götürdüklerini belirten Yoleri, 11 Mart'ta da Abay'ın resmi olarak gözaltına alındığını ifade etti.

Kaçıran devletle resmi devlet aynı şeyleri söyledi

Diğer iki kuzeni serbest bırakılıp soyadı Abay olan kuzeninin de gözaltında kaldığını belirten Yoleri, görüşüne gittiği Nur Muhammet Abay'ın sorgu odasında polisin söylediklerini aktardığını belirtti. Polisin Abay'a en güvende olduğu yerin orası olduğunu ve serbest bıraktıklarında, kendisinin ve annesi başta olmak üzere aile bireylerinin öldürülebileceğini söylediğini belirten Yoleri, “Abay'ı kaçıranların farklı kişiler olduğunu söyleyen polis Abay'ı kaçırılanlarınkiyle birebir aynı kişilerin üzerine ifade vermesini ve işbirliğini kabul etmesini istemiş” dedi.

Abay'ın ailesiyle birlikte suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Yoleri, “TİHV'le birlikte yaptığımız bu basın toplantısıyla kamuoyunun geri dönen kontrgerilla yöntemlerine karşı duyarlı olmasını ve tepki göstermesini ümit ediyoruz” dedi.

Abay'a psikolojik işkence yapılıyor

Yoleri'n ardından söz alan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Abay'ın şubede fiziki işkence görmediğini söylemesine karşın, onun sadece gözaltında tutulmasının bile işkence olduğunu vurguladı. THİV tarafından tedaviye alınan Abay’ın evini yanındaki parka bile çıkamayacak kadar tedirgin olduğunu belirten Efe Abay'a yapılan işkencenin son bulması ve tedavisi için serbest bırakılmasını istedi.

Toplantı soru-cevapların ardından bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul