Koğuş baskınlarında yataklar bıçakla yırtılarak aranıyor

Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutulan Hüseyin Aşkan, açlık grevlerinin sonlandırılması ardından cezaevindeki baskıların arttığını, haftanın 2 günü yapılan baskınlarda yatakların dahi bıçakla kesilerek arandığını belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Temmuz 2019
  • 18:37

Hakkari’nin Berçelan Mahallesi’nde 2013 yılında “Örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla 18 yıl ceza verilen ve 7,5 yıldır Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutulan Hüseyin Aşkan (27), ailesiyle yaptığı görüşmede açlık grevinin sonlanmasının ardından baskıların arttığını söyledi. 

Tutuklular tedavi edilmiyor

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, oğlunu cezaevinde ziyaret eden baba Ali Aşkan, çocuğunun kendisine yaşanan hak ihlallerini aktardığını belirtti. Özellikle açlık grevlerinin sonlandırılması ardından cezaevi yönetiminin tutumunun sertleştiğine işaret eden Aşkan, “Hüseyin 2,5 ay açlık grevinde kaldığı için çok zayıflamış ve bitki durumda. Oğlum ile yaptığım görüşmede, özellikle açlık grevinden sonra cezaevi yönetimi tarafından kendilerine çok büyük bir psikolojik baskı ile birlikte fiziki baskının da arttığını söyledi. Oğlumda açlık grevi sonrasında bazı sağlık sorunları belirmiş. Özellikle ağzında ve dişlerinde büyük sağlık sorunları oluşmuş. Hastaneye ya zamanında götürülmüyorlar ya da götürüldüklerinde düzgün bir tedavi edilmiyor” dedi.

Cezaevinde özel ekipler olduğu iddiası

Cezaevinde öncesinden de baskılar olduğunu ancak son dönemde arttığını dile getiren Aşkan, haftanın 2 günü farklı saatlerde koğuşlara baskın düzenlendiğini, yatakların dahi bıçaklarla yırtılarak içlerinin arandığını belirtti. Aşkan, aramalar sırasındaki tavrın tutukluların onurlarını zedeleyecek noktaya geldiğini ve sürekli hakaretler edildiğini aktardı. Oğlunun cezaevinde özel ekiplerin olduğunu kendisine aktardığını belirten baba Aşkan, konuyu Adalet Bakanlığı’nın incelemesi gerektiğini ifade etti. Tutuklulara haftada bir sıcak su ve banyo imkanı verildiğini belirten baba Aşkan, aileler olarak kendilerine de büyük zorluklar çıkartıldığını söyledi.