Kayseri Cezaevi’nde ihlal çok dinleyen yok

Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan kadın tutuklulara kelepçeli muayene dayatıldığını söyleyen avukat Alişan Şahin, tutuklularla görüşmeyi sadece iki kez kabul eden cezaevi müdürünün tehdit ve hakaretlerde bulunduğunu aktardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ekim 2018
  • 08:15

Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’ne giderek, müvekkilleri Naime Encü ve Sinem Oğuz ile görüşen avukat Alişan Şahin, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dair bilgi verdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Bünyan Cezaevi’nde 37 kadın tutuklunun bulunduğunu dile getiren Şahin, kadın tutuklulara kıyafet kotası getirildiğini belirterek, “Gelen kıyafetler tutuklulara verilmiyor, cezaevinin deposuna konuluyor. Konulan bu kota kışın geldiği Kayseri Cezaevi’nde tutuklular için büyük bir sorun haline gelecek” dedi.

Kelepçeli muayene dayatması 

Kıyafet kotasının yanı sıra kitap sınırlamasının da olduğunu ifade eden Şahin, ayrıca tutuklulara kelepçeli muayene dayatıldığını söyledi. Tutukluların hastane sevklerinde ve cezaevi revirinde kelepçeli muayene edilmeye çalışıldığı bilgisini veren Şahin, tutukluların bu uygulamayı kabul etmemesi üzerine tedavilerin yapılmadığını aktardı.

Gardiyanlardan milliyetçi marşlar

Şahin, müvekkillerinin koğuşlarında 15 günde bir talan edilecek şekilde aramalar yapıldığını, cezaevinde bulunan anons sisteminde sesin çok yüksek olduğunu ve rahatsız olduklarını söylediklerini belirtti. Cezaevinde gardiyanların kadın koğuşlarından çöp almaya giderken, 30’ar kişilik gruplar halinde milliyetçi marşlar, “Ölürüm Türkiyem” parçasıyla gittiğini ve kadın tutukluların bu şekilde rahatsız edilmeye çalışıldığını söyledi.

Cezaevi müdüründen tehdit 

Tutukluların başka cezaevlerinde bulunan 4-5 kişiye tek zarfta gönderebildiği mektuplara Bünyan Cezaevi’nde her mektup için bir zarf dayatıldığını dile getiren Şahin, tutukluların hak ihlallerine yönelik cezaevi müdürüne yaptığı görüşme taleplerinin de çoğunlukla reddedildiğini belirtti.

Kadın tutukluların iki aydan bu yana cezaevi müdürüyle görüşme taleplerinin iki kez kabul edildiğini aktaran Şahin, şöyle dedi: “Kadınlar cezaevi müdürü ile görüşmeye gittiğinde müdür sesini yükselterek, onların konuşmasına izin vermemiş, ayrıca tutuklulara hakaretler ve tehditlerde bulunmuş.”

Savcı: Müsamaha yok

Müdürle yapılan bir görüşmenin ardından koğuşlarına giden kadınların cezaevi savcısı ile karşılaştığını ifade eden Şahin, “Savcı kadınlara ‘Koridorda ne arıyorsunuz? Size bundan sonra müsamaha yok’ demiş” dedi. 

Hukuki girişim

Yaşanan hak ihlallerinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Şahin, “Cezaevi savcısı da bu söylemleriyle hukuksuzluğa dahil olmuştur. Kelepçeli muayene kesinlikle kabul edilecek bir durum değil. Bu hak ihlallerinin sona erdirilmesi gerekir. Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hukuki tüm girişimleri yapacağız” dedi.