Kobanê’de direniş, sınırda IŞİD ve devlet terörü

Şimdiye kadar sınırlarını gerici çetelere ardına kadar açan, her türlü askeri ve lojistik desteği veren Türk sermaye devleti, Kobanê’nin düşmesi için elinden geleni yapıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ekim 2014
  • 18:01

Kobanê’de IŞİD çetelerinin saldırılarına ve kantonun üç cepheden kuşatılmasına karşı 21 gündür direnen Kürt halkına yönelik topyekün bir imha siyaseti yürütülüyor. Türk sermaye devleti ve AKP şefleri tarafından estirilen “ılımlı” havanın tam tersi bir biçimde sınır bölgesinde tam anlamıyla devlet terörü estiriliyor.

Sınırdaki köyler IŞİD’in hedefinde

Son birkaç gündür Kobanê’ye yönelik kuşatmasını ve saldırısını yoğunlaştıran IŞİD çeteleri, Kobanê’ye çok yakın bir noktada bulunan sınır hattını da bombalıyor. Suruç’taki sınır hattının hemen yanındaki köylerde Kobanê’ye destek nöbeti tutan binlerce kişi de IŞİD saldırılarının hedefi oluyor. Bu bombalamalar, köylerde bulunan binlerce kişiyi büyük bir korku ve paniğe sürüklüyor. Bölgedeki halkın direnişe desteğini kesmemesi karşısında tahammülsüzleşen sermaye devleti, bölgedeki köyleri baskı ve zorbalıkla insansızlaştırmaya, Kobanê’deki direnişi yalnızlaştırmaya çalışıyor.

Köylerde IŞİD ve devlet terörü

Bugün öğle saatlerinde IŞİD çeteleri tarafından Kobanê sınırındaki Etmanek Köyü’ne atılan 3 havan topuyla birçok kişi yaralanırken nöbet için bekleyenler ve köylüler can güvenlikleri için köyün arkasındaki tepelik alana sevk edildi. Köyün karşısındaki AFAD çadırı da boşaltıldı. DBP yöneticileri ve HDP’li milletvekilleri köyde nöbet eylemine başladılar. Etmanek Köyü’nün IŞİD saldırılarının hedefi olmasının ardından sınırlarının bombalanmasına ses çıkarmayan Türk sermaye devleti, asker ve polis gücünü halkın üzerine saldı. Etmanek Köyü'ndeki kitleye askerler tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdılar. Yoğun gaz bombalarıyla gerçekleştirilen saldırılara kitle de taşlarla karşılık verdi. Saldırıların ardından Etmanek Köyü boşaltıldı.

Sabahtan bu yana 6 havan ve çok sayıda doçka mermisinin isabet ettiği köy, Suruç'a sadece 10 kilometre uzaklıkta.

Etmanek’te yaşanan asker saldırısını ilerleyen saatlerde Dewşen Köyü’ndeki saldırı izledi. Bayramın ilk günü olan 4 Ekim günü de Dewşen Köyü'nde kitleye saldıran askerler bugün de yoğun bir şekilde biber gazı kullanarak tüm köyü gaza boğdular.

Suruç'un girişine barikat kuran polisler ise ilçeye girişleri yasakladı. Suruç doğumluların dışında ilçeye kimse alınmıyor.

Etmanek Köyü'ne yönelik IŞİD saldırısının ardından gerici çeteler bu kez Boydê Köyü'nü hedef aldı. IŞİD çetesinin attığı havan topları köyün hemen üst tarafına düştü. Bununla da yetinmeyen çeteler, Kobane'nin doğusundan Suruç sınırına ateş açarak yeni bir katliam girişimine soyundular.

İnkar ve imha siyasetinin özeti

5 Ekim saat 20.00 itibariyle, Suruç’un sınır hattındaki köylerinde büyük bir tedirginlik hakim. Böylelikle, sınır hattındaki diğer köylerde de 1990’larda Kürdistan’da yaşanan köy boşaltmalarını andıran sahneler yaşandı. Bugün Dewşen Köyü’nde yaşanan sahnelerden biri, Türk devletinin izlediği inkar ve imha siyasetinin derin bir özeti oldu. Köye yönelik asker saldırısı yaşandığı sırada köyde bulunan bir İHD yöneticisi, askerlerin gaz bombalarıyla halka saldırısı sırasında 2’si ağır olmak üzere 8 kişinin yaralandığını, köyü boşaltmaya çalışan askerlerin yüzlerce kişinin üzerine panzerleri sürerek köyde terör estirdiklerini aktardı. Saldırı sırasında gözaltına alınanların da bulunduğu bilgisini veren İHD yöneticisi, yerel halkın dışında Kobanê’den bu köylere gelen Rojavalıların da devlet terörünün hedefi olduğu bilgisini verdi.

Etmanek Köyü'nde askerlerin kitleye yönelik saldırısından sonra Bete Köyü'nde de kitle, olası saldırı karşısında önlemler alıyor. Bete Köyü'nde nöbet sürerken burada bekleyen kitle, köye yönelik olası bir asker saldırısında evleri terk etmeme kararı aldı.

Tüm saldırılara rağmen Kobanê’de 21. gününe giren direnişte Kobanê halkı ve YPG savaşçıları IŞİD çetelerine karşı direniyor.

Kızıl Bayrak / Suruç