Kobanê Davası kararları protesto edildi

Kobanê Davası'nda siyasetçilere verilen cezalar birçok kentte yapılan eylemlerle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mayıs 2024
  • 20:26

2014 yılında gerçekleştirilen Kobane eylemleri gerekçe gösterilerek 108 siyasetçinin yargılandığı davada karar açıklandı. 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada yüzlerce yıl ceza verildi. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre karara tepkiler sürerken, birçok ilde protesto eylemleri gerçekleşti. 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde DEM Parti binası önünde açıklama yapıldı. DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, kararı tanımadıklarını belirtti. DEM Partili Mehmet Zeki İrmez ise, verilen kararın hukuku ayaklar altına alan bir karar olduğunu söyledi.

DEM Parti Urfa İl Örgütü, kararı parti binası önünde protesto etti. Açıklamaya, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Sema Aîşeoğlu, şunları belirtti:

“Kobanê Kumpas Davası’nda rehin tutulan arkadaşlarımıza verilen cezalar bizleri yıldıramaz. Demokratik siyasete darbe vuranlar şunu bilsin ki kumpaslarınızı çökertecek ve bizler, halklar kazanacak. Bir tweetten karanlık çıkarmaya çalışan iktidar unutmasın ki; karanlıkları bitecek, Kobanê hep kalacak.”

Diyarbakır’da DBP ve DEM Parti tarafından Ceylan AVM önünde yapılan açıklamada yapılan açıklamaya yüzlerce kişi katıldı. Polislerin ablukaya aldığı alanda alkışlar ve “Bijî berxwedana Kobanê” ve “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganıyla hem kararı hem de polisin tutumunu protesto etti. 

DBP İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz, kararın; iktidarın Kürt düşmanlığı politikasını sürdürmekteki kararlığının göstergesi olarak değerlendirdi.

Gürbüz, karara karşı her gün sokakta olacaklarını belirterek, yarın (18 Mayıs) Şeyh Said Meydanı'nda saat 16.00’da yapacakları açıklamaya halkı davet etti. 

Siirt'te DEM Parti Siirt İl Örgütü tarafından il binası önünde yapılan açıklama yapıldı. “Kobanê Davası bir kumpastır. Siyasi kararları tanımıyoruz” pankartının taşındığı açıklamada, ceza kararı zılgıt ve alkışlarla protesto edildi. Kararı Türkiye hukuk tarihinde “karar leke” olarak niteleyen DEM Parti Siirt İl Eşbaşkanı Eşref Tekin şunları ifade etti:

“Biz bu cezaları tanımıyoruz, biz bu kararı tanımıyoruz. Selahattinler, Figenler, Günay Kubilaylar Kobanî Kumpas Davası’nda yargılanan tüm arkadaşlarımız, Kürtlerin, Türklerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve bu topraklardaki tüm ötekileştirilenlerin gönlünde berat etmişlerdir, özgürlerdir.”

Batman’da DEM Parti il binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Kobanê Davası’ndan çıkan kararları protesto etti. “Kobanê rûmeta me ye” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Her yer Kobanê her yer direniş” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.  

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, “Kobanê Kumpas Davası’yla yargılanan arkadaşlarımıza verilen yüzlerce yıllık cezaları tanımıyoruz” dedi. 

Mardin’de DEM Parti milletvekilleri ile çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, Valiliğin “eylem ve etkinlik” yasağını gerekçe yapan polisler, Karayolları Parkı’nda toplanan kitlenin etrafı polis kalkanlarıyla kapatıldı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Necla Acıbuca yaptığı açıklamada “Bizler Seyit Rıza ve Şêx Seîd gibi boyun eğmeyeceğiz” dedi. 

Elazığ’da Hozat Garajı'nda bulunan DEM Parti il binası önünde yapılan basın açıklamasına DEM Parti il ve ilçe yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Ali Yıldırım, bir hafta boyunca il binasında yapacakları oturma eylemi ve basın açıklamasıyla dava sonucunu protesto edeceklerini söyledi.

DEM Parti Hatay İl Örgütü, il binalarının olduğu konteyner önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Kobanê Davası'nda siyasetçilere verilen cezaları protesto etti.

Kobanê Davası’ndaki tutuklamalara ilişkin Dersim DEM Parti il binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Özcan Gürtaş, “Haksız ve hukuksuz yere ceza verilen arkadaşlarımız, bütün dünya kamuoyunun vicdanında beraat etmişlerdir” şeklinde konuştu.

DEM Parti Antep İl Örgütü’nün Merkez Şahinbey ilçesinde bulunan Yeşilsu Meydanı’ndan yaptığı açıklamaya Antep Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri de destek verdi.

İHD Antep Şubesi de dernek binasında basın toplantısı ile kararı protesto etti.

Van Emek ve Demokrasi Platformu, Sanat Sokağında basın açıklaması yaptı.

DEM Parti Antalya İl Örgütü, il binalarının önünde açıklama yaptı. Kentteki siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı açıklamada, “Kumpaslara karşı demokratik siyaseti savunuyoruz” pankartı açıldı.

DEM Parti Mersin İl Örgütü, Özgür Çocuk Parkı'nda Kobanê Davası'nda siyasetçilere verilen cezaları protesto etmek istedi. Valilik yasağı nedeniyle polis kitlenin açıklama yapmasına engel oldu. Bunun üzerine kitle DEM Parti İl Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe slogan atan kitleyi polis engellemeye çalıştı.

DEM Parti Ankara İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat, Sincan’da AKP-MHP yargısının, bir hukuk katliamına daha imza attığının altını çizerek, “İddianame nasıl Saray’da ve MHP Genel Merkezinde yazıldıysa, bu karar da aynı odaklar tarafından verilmiştir” diye belirtti.  Açıklama katılımcı kurumların konuşmaları ve sloganlarla son buldu.