Depremin ardından hakkında çıkan skandallarla gündemden düşmeyen Kızılay’ın ihaleyle prefabrik yapı sattığı ve maden suyunda arsenik tespit edildiği açığa çıktı.
BirGün’de yer alan habere göre, Kızılay’ın maden suyunda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek miktarda arsenik (ağır metaller) tespit edildiği ortaya çıktı. Kızılay’ın yılda 1,5 milyar şişe ürettiği maden suyuna ilişkin belgelere ulaşıldı.
Kızılay, Afyon’daki fabrikasında ürettiği maden suyunu 2019’da Migros Market’e sattı. Migros, Kızılay’dan aldığı maden sularını 28 Mayıs 2019’da özel bir laboratuvarda analiz ettirdi.
Analiz sonucunda maden suyundaki arsenik oranının sınır değerinin iki katı olduğu belirlendi. Belgelerde maden suyu için arsenik sınır değerinin en fazla 10 mikrogram\litre olması gerektiği ancak Kızılay’ın maden suyunda 20 mikrogram\litre arsenik tespit edildiği belirtildi. Laboratuvar, maden suyunun halk sağlığı için uygun olmadığını belirttiği analiz sonuçlarını Migros’a gönderdi. Bu skandalın ardından Migros, Kızılay ile iletişime geçti. Migros’un iç yazışmalarında sadece Migros’un Muğla’daki deposundan 32 palet olarak ifade edilen yaklaşık 76 bin şişe maden suyunun Kızılay’a iade süreci başlatıldı. Migros, Kızılay’dan Muğla deposunda bulunan 2 TIR maden suyunu da iade almasını istedi. Migros’un kurum içi yazışmalarında “Depoda alan sıkıntısı yaşandığı, Kızılay’ın ‘bloke edilen’ maden sularını teslim alması’ gerektiği” ifade edildi. Migros’un ülke genelindeki diğer depolarından ne kadar maden suyunu iade ettiği ise bilinmiyor.
Gıda Mühendisi ve Akademisyen Dr. Bülent Şık’ın yaptığı değerlendirmede “Arsenik insan sağlığına zararlı, çeşitli toksik etkileri olan ağır metallerden biridir” dedi.
İhaleyle prefabrik yapı sattılar!
Kızılay’a bağlı bir şirketin, depremin ağır hasara yol açtığı Malatya’da TCDD’nin gar binasına prefabrik yapı temini ve kurulumu ihalesini aldığı açığa çıktı. Kızılay’ın şirketine, bu iş kapsamında 36 milyon 400 bin TL ödenecek.
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, TCDD Genel Müdürlüğü, 6 Şubat tarihli depremlerin vurduğu kentlerden Malatya’daki gar binasına dair 7 Mart tarihinde ihaleye çıktı. İhale, kamu alımlarında şeffaflığı ortadan kaldırması nedeniyle tartışılan 21/b yani ‘‘pazarlık’’ usulüyle yapıldı. Genel Müdürlük, “Malatya Gar’ında ihtiyaç duyulan prefabrik yapı temini ve montajı işi”nin yaklaşık maliyetini 37 milyon 808 bin TL olarak belirledi. İhale, Kızılay Sistem Yapı Anonim Şirketi’ne verildi. TCDD Genel Müdürlüğü ile Kızılay Sistem Yapı A.Ş. arasında 14 Mart tarihinde 36 milyon 400 bin TL’lik sözleşme imzalandı. 29 Mart’ta başlanacağı belirtilen işin 27 Temmuz’da sonlandırılacağı aktarıldı.