Kırklareli CHP İl Genel Meclisi Üyesi Gürcan Kırım ve CHP Kırklareli Çevre Komisyonu, Kırklareli’nde 2011-2018 yılları arasında görülen kanser vakalarına ilişkin rapor hazırladı. Raporda kimyasal kirlilik vb. nedenlerle Kırklareli’nin Türkiye’de en çok kanser vakası görülen yer olduğu ortaya kondu.
“Sulama suyu 4. sınıf”
Trakyalıların yüzde 90’ının kanser adayı olduğu belirtilen raporda, havzanın tek sulama nehrinin suyunun “hiçbir amaç için kullanılamayan su” niteliğinde, gıda ve topraktaki ağır metallerin toksik düzeyde, içme suyunda istenen değerlerin üstünde ağır metal olduğu yer alırken, 365 günün 176’sında hava kirliliği değerlerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerini aştığı söylendi. 2017 TÜİK raporlarına göre de ildeki tümöre bağlı ölümlerin Türkiye ortalamasında birinci sırada geldiği hatırlatıldı. Dolaşım ve sindirim sistemi hastalıklarının da Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu belirtilen raporda, Sağlık Bakanlığı’nın 2011-2015 yılları arasında kimi illerde kimyasalların toprağa karışmasına ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıklamamasına değinildi.
“Toprak kirli, üretim araçları şirketlerin elinde”
Raporda, kanser vakaları nedeniyle Trakya Üniversitesi Balkan Onkoloji Hastanesi’ne yapılan başvuru sayısının son 7 yılda sürekli artış gösterdiği ortaya konarak Trakya köylülerinin üretim yapamamasının nedenleri de şöyle sıralandı:
“-Tohum (çok uluslu şirketlerin elinde)
-Üretim aracı (el değiştirmiş, şirketlerin kontrolünde)
-Üretici (üretimden soğutulmuş, sağlık sorunları ve ekonomik sorunlarla boğuşmakta çok uluslu şirketlerin fason işçisi konumunda.)
-Toprak (sanayi kirliliğine bağlı kirlilik toksik düzeyinde)
-Su (4.sınıf hiç bir amaç için kullanılamayan su)”
Raporda bu sorunların çözümü için Kırklareli özelinde eylem planı hazırlanması ve konunun ele alınması gerektiği de vurgulandı.