Kemal Kurkut’u katleden polis yine tutuklanmadı

Kemal Kurkut’un 2017 Newroz’unda katledilmesine ilişkin davanın duruşmasına Ulusal Kriminal Büro’nun “Kurkut’u polis Yakup Şenocak hedef alarak öldürdü” ifadesi olan raporu gelmesine rağmen katil polis yine tutuklanmadı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Şubat 2019
  • 13:54

2017 Newroz’unda Diyarbakır’da Kemal Kurkut’u katleden polis Y.Ş. hakkında “kasten öldürme”den müebbet hapis istemiyle açılan davanın 5. duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi”nde görüldü.

Polis ablukasına alınan adliyedeki duruşmaya katil polis Yakup Şenocak ve avukatı ile Kurkut’un ağabeyi Ferhat Kurkut ve avukatları katıldı.

Bir önceki duruşmada talep edilen Ulusal Kriminal Büro raporu, bugünkü duruşmada mahkemeye ulaştı. Rapor Kurkut’un avukatlarına ulaşmamışken katil polise ulaştırıldığı ortaya çıktı.

Söz konusu raporun mahkemede okunan sonuç bölümüne göre, Kemal Kurkut’un katil polis Yakup Şenocak’ın doğrudan ateş açmasıyla vurulduğuna ilişkin bilgiler paylaşıldı:

“Bu sırada olay faili düşünülen polisin Kemal’e tabanca doğrulttuğu, Kemal’in seken bir mermiyle değil, olayda şüpheli polisin tabancayı Kemal’i hedef alarak ateşlediği, bu ateşlemeyle tabancanın yukarı kalkma / mermi atma hareketinin görüldüğü, bu hareketin iş bu deşifre klibinde de tekrarlı olarak birçok kez gösterildiği, olay faili olduğu değerlendirilen polisin ateş etmesinden sonra Kemal’in sol yanını tutarak koşmaya başladığı görülmüştür.”

Katil polis Yakup Şenocak raporun maddi delillerden uzak olduğunu öne sürdü. Kurkut ailesinin avukatlarından Mehmet Emin Aktar ise raporu hazırlayan ve altında imzası olan 3 ismin alanlarında uzman olduklarını vurgulayarak raporun somut olduğunu belirtti ve katil polisin tutuklanmasını yeniden talep etti.

Aktar katil polisin tutuklanması talebinde bulunurken, katil polisin üzerindeki adli kontrol şartının da kaldırıldığını hatırlatarak kaçma şüphesinin yüksek olduğunu ifade etti.

Kurkut ailesinin diğer avukatının da tutuklama veya adli kontrolün yeniden uygulanması taleplerine karşın mahkeme heyeti kararında, “tutuklama talebinin ve adli kontrol tedbirlerinin yeniden uygulanmasının reddine, olay yerindeki emniyet mensuplarının belirlenerek tanık olarak dinlenmesine resen değerlendirilmesine, Ulusal Kriminal Büro’dan gelen raporda, mahkemece talep edilen konular yönünden noksan görüş beyan edildiği, bu yönde ek rapor düzenlenmesi için müzekkere yazılmasına” karar vererek duruşmayı erteledi.