Kazım (Mete) Hoca’yı yitirdik...

TKİP sempatizanı Kazım (Mete) Hoca, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 2 Eylül tarihinde yaşamını yitirdi. Kazım Hoca, Bielefeld’de 4 Eylül’de düzenlen törenin ardından Dersim’e uğurlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Eylül 2017
  • 08:28

Başından itibaren komünist hareketin saflarında yer alarak devrim ve sosyalizm mücadelesi uğruna emek harcayan TKİP sempatizanı Kazım Hoca, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle, 2 Eylül 2017 tarihinde Almanya’nın Bielefeld kentinde yaşamını yitirdi.

‘75 yılından itibaren bir sıra neferi olarak devrim davasına hizmet eden Kazım Hoca, 4 Eylül Pazartesi günü, Bielefeld Alevi Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen törenle uğurlandı.

Emekçilerin, ilerici ve devrimcilerin içerisinde olduğu kalabalık bir kitlenin katıldığı tören, devrim ve sosyalizm kavgasında yitirilen tüm değerler için yapılan saygı duruşu ile başladı.

Ardından, AKM Başkanı, Kazım Hoca'yı ve kendisinin de yakından tanık olduğu mücadelesini selamlayan bir konuşma yaptı. Sonrasında, TKİP Yurtdışı Örgütü adına yapılan konuşmada, Kazım Hoca’nın ‘75-‘80 yıllarında Dersim’de başlayıp, 12 Eylül sonrasında yurtdışına taşıdığı, günümüze dek süren devrimci mücadelesine değinildi. Komünist hareketin geleneksel devrimci hareketten kopuşunun ilk anından itibaren tereddütsüz biçimde, onun saflarında yer aldığı vurgulanan konuşmada, Kazım Hoca'nın, sadakatle bağlı olduğu partisinden güç alarak kapitalizmin yozlaştırıcı, öğütücü ve çürütücü koşullarına direndiği anlatıldı. Bu aynı direnci, yine yoldaşları ve kimi yakın dostlarının da yardımlarını alarak, yakalandığı amansız hastalığa karşı da gösterdiği belirtildi. Bielefeld'deki emekçi kitleyle, ilerici, devrimci ve yurtsever çevrelerle iç içe olduğuna, kelimenin gerçek anlamıyla onlarla kaynaşıp bütünleştiğine değinildi. En son anlarına dek yoldaşları ile devrimin sorunları, yürekten bağlı olduğu partisi hakkındaki duygularını ve düşüncelerini paylaştığı söylendi.

Uğurlama etkinliğinde Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı da bir konuşma yaptı. Konuşmanın devamında Kazım Hoca’nın, DEDEF’in gerçekleştirdiği bir etkinlikte şiir okurken kaydedilmiş bir kısa video gösterimi izledi. Son olarak, Kazım Hoca’ya dair anılarını paylaşmaları için dostlarına çağrı yapıldı. Bu çağrı üzerine, onu çok yakından tanıyan, geçmişte birlikte mücadele yürüten bir yoldaşı da söz alarak anlamlı bir konuşma yaptı.

Bu konuşma ile sona eren törenin ardından Kazım Hoca memleketi Dersim'e uğurlandı.

Kızıl Bayrak / Bielefeld