Kazanhan davası yeniden görülecek

AYM, Cizre’de polis tarafından öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasında “yaşam hakkı” ihlali nedeniyle polislere az ceza verildiğine hükmetti ve dava yeniden görülecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Mayıs 2022
  • 15:55

AYM, Cizre’de polis tarafından öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasında az ceza verildiğini hükmetti ve dava yeniden görülecek.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, başından silahla vurularak katledildi. Açıklama yapan dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala polisin orada silah kullanmadığını iddia etmişti.

Ancak ortaya çıkan görüntüler, Kazanhan'ın silahla başından vurulduğunu göstermişti. Ardından özel harekât polisi Mehmet Nurbaki Göçmez tutuklandı. 

Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 2016 yılında sanık polise önce müebbet hapis cezası verildi. Ancak mahkeme, “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri uygulayarak cezayı 13 yıl 4 aya düşürmüştü. Mahkeme gerekçeli kararında ise Kazanhan'ın polise taş atması ve sanığın “bölge şartlarının da getirdiği haksız tahrik altında eylemini gerçekleştirmesi”ni indirim gerekçesi olarak göstermişti.  

Aynı davada üç polis de “suçu bildirmeme” gerekçesiyle 5’er ay hapis cezası alırken, bir polisin cezası az bulunmuştu. Avukatların itirazı da Yargıtay, tarafından reddedilerek, cezalar onaylanmıştı.

Gazeteci Alican Uludağ’ın haberine göre AYM, ölüm olayına ilişkin davada verilen cezada indirim yapılması ve olayın faili olan diğer kolluk görevlilerinin cezasız bırakılması nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Polisler yeniden yargılanacak

Mahkeme, ihlalin giderilmesi için yeniden yargılama yapılmasına ve kararın sanıklara daha yüksek ceza verilmesi için Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. Ayrıca Kazanhan ailesine 90 bin TL manevi tazminat verilecek. Bu kararın ardından Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı yeniden ele alacak, sanık polise indirim yapmadan ceza uygulamak zorunda kalacak.