Kayyımlı belediyelerdeki soygun ayyuka çıktı

Sayıştay’ın kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi ve Tunceli Belediyesi’ne ilişkin raporlarında, yapılmayan yollara para ödendiği, kayıtların tutulmadığı, belediye taşınmazlarının usulsüzce tahsis edildiği yer aldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Kasım 2018
  • 11:53

Sayıştay’ın 2017 yılı için kimi kurum ve kuruluşlarda yaptığı denetlemelerin ardından hazırladığı raporlar birçok usulsüzlüğü ve kamu mallarının yandaş kurumlara peşkeş çekildiğini gözler önüne seriyor. Raporlar, AKP iktidarının kayyım atadığı belediyelerde de soygun ve yolsuzluğun ayyuka çıktığını ortaya koyuyor.

Kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi ve Tunceli Belediyesi’ne ilişkin Sayıştay raporlarında, kayyım altındaki belediyelerin usulsüzlükleri görüldü.

Sayıştay denetçilerince hazırlanan raporda, Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılına dair giderinin bütçe gelirinden yaklaşık 95 milyon 372 bin TL fazla olduğu, bu bütçe açığının büyük bir bölümünün ise borçlanma yoluyla finanse edildiği bilgisi yer aldı.

Raporda, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bankalardan kullanılan kredilerin geri ödemelerinin muhasebesinin yanlış yapıldığı, kamu kurumlarına ödenmesi gereken vergi ve sigorta primlerinin zamanında ödenmediği ifade edildi.

Kayıtlar gerçeği yansıtmıyor

Raporda bütçe emanetleri hesabında 21 milyon 684 bin 725 lira tutarındaki kaydın gerçeği yansıtmadığı belirtilerek “Mevzuata uyulmayarak mal ve hizmet alımlarının kısımlara bölündüğü, doğrudan temin üst limitinin aşılıp aşılmadığının kontrolünde kullanılacak sistemin kurulmadığının tespit edildiği” denildi.

Belediyenin Kültür Hizmet Şube Müdürlüğü’nün önemli günler, organizasyon ve reklam harcamalarının 5 milyon 297 bin 784 lira olduğu yer alan raporda aynı satıcılardan ayrı ayrı yapılan alımların, temel ihale yöntemleriyle gerçekleştirilmesi usulüne de uymadığı söylendi.

Sosyal yardımlar amaç dışı”

Belediye tarafından yapılan yardımlara ilişkin bilgiler olmadığı, bir kişiye doğal afet nedeniyle yardım yapıldığı ancak bölgede doğal afet olduğuna ilişkin hiç kanıt raporu olmadığı belirtilen raporda “Van Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan nakdi yardımların kurala bağlanma ve kuralların uygulanması yönlerinden önemli riskler içerdiği ve bu yönüyle sosyal yardımların amacı dışında kullanılmasına açık olduğu değerlendirilmektedir” denildi.

Yapılmayan işe para ödendi

Yol yapım ihalelerinde, kurum kaynaklarının verimli şekilde kullanılmadığı ve yapılan işin çok üstünde paralar ödendiğine dikkat çekilen raporda 'Ocak Taşından Konkasörle Kırılmış ve Elenmiş Malzeme İle Alttemel Yapılması (Nakliye Dahil)' iş kalemi için maliyet hesabının yüzde 34,9’u oranında iş yapıldığı ancak fiyatın tamamının ödendiği yer aldı. 'Makine ile Her Cins Toprak Zeminde Reglaj' iş kalemi içinse “Bu iş kaleminde yaklaşık maliyet hesaplarında öngörülen miktarın yüzde 110,5’i oranında imalat yapılmış ancak yaklaşık maliyet tutarının 11,4 katı tutarında ödeme yapılmıştır” tespitine yer verildi.

Raporda bu konuyla ilgili “İdare tarafından iş programlarına uygunluğun sağlanmaması nedeniyle yükleniciler, iş kalemlerinin imalat miktarlarında değişiklikler yaparak idare kaynakları aracılığıyla yüksek tutarlarda kazanç elde etmişlerdir” denildi.

Kanuna aykırı taşınmaz tahsisi”

Kayyım atanan Tunceli Belediyesi’ni denetleyen Sayıştay burada da birtakım usulsüzlükler buldu. Belediyeye ait iki taşınmazın Türk Kızılay Derneği ve İlim Yayma Cemiyeti’ne süresiz olarak tahsis edilmesine ilişkin Sayıştaş raporunda şunlar söylendi: “Belediyeler kendilerine ait taşınmazları, asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak sadece mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebilir veya süresi yirmi beş yılı geçmemek üzere tahsis edebilir. Kızılay Derneği ve İlim Yayma Cemiyeti kamu kurum ve kuruluşu olmadığı için belediye tarafından tahsis yapılamaz. Kanuna aykırı olarak gerçekleştirilen taşınmaz tahsisinin iptali gerekmektedir.”