“Kayıplarımızı aramaya devam edeceğiz”

Cumartesi Anneleri ve İHD İstanbul Şubesi Galatasaray Meydanı’nda geçtiğimiz cumartesi günü uğradıkları saldırı hakkında suç duyurusunda bulundu ve basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Nisan 2023
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı’nda geçtiğimiz cumartesi uğradıkları saldırı hakkında suç duyurusunda bulundu ve basın toplantısı düzenledi.

Şube binasında düzenlenen toplantıda “Anayasa Mahkemesi kararına uyun. Galatasaray Meydanı’nı Cumartesi Anneleri’ne açın” başlıklı basın metni okundu.

Galatasaray Meydanı’nda eylemlerin yasaklanmasına AYM’nin hak ihlali kararı verdiği hatırlatılan açıklamada şunlar söylendi:

“AYM Galatasaray’daki buluşmalarımızın engellenmesinin Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkımızın ihlali olduğuna ve bu ihlalin ortadan kaldırılmasına hükmetti ve kararı doğrudan Beyoğlu Kaymakamlığı’na gönderdi. Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması talebi ile 30 Mart günü Beyoğlu Kaymakamlığı’na başvurduğumuzda, kararın Anayasa mahkemesi tarafından kendilerine iletildiğini, kendileri tarafından da İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gönderildiğini öğrendik.

Cumartesi buluşmalarımızı devam ettireceğimizi de bildirdiğimiz başvurumuz sonrasında 8 Nisan 2023 tarihinde 941. Hafta buluşmamız için gittiğimiz Galatasaray Meydanı’nda, AYM kararını hatırlatmamıza rağmen kolluk güçleri tarafından açıklama yapmamızın engellenmeye çalışılması ve gözaltına alınmamız, idarenin hukuk ve yargı kararlarını yok saymak sureti ile anayasal yükümlülüklerini  ihlal ettiğini göstermektedir.

941. buluşmamıza yapılan bu hukuka aykırı müdahaleye karşı savcılığa yaptığımız suç duyurusunda, müdahale emrini veren ve bu kanunsuz emre uyarak engelleme ve gözaltı işlemini gerçekleştiren kolluk görevlilerinin tespit edilerek haklarında TCK'nın 94, 109 ve 257. Maddelerinde tanımlanan suçlardan kamu davası açılması talep edilmiştir.”