Katliam protestoları sürüyor

Taksim’de Dev Lis, Mersin’de ise Emek ve Özgürlük İttifakı Bartın’da yaşanan maden katliamını protesto etti. Mersin’de Kürtlere dönük kimyasal silah saldırısı da protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ekim 2022
  • 20:00

Taksim’de Dev Lis, Mersin’de ise Emek ve Özgürlük İttifakı Bartın’da yaşanan maden katliamını protesto etti. Mersin’de Kürtlere dönük kimyasal silah saldırısı da protesto edildi.

Taksim’de Dev-Lis’ten maden katliamı protestosu

Dev-Lis Taksim Meydanı’nda maden katliamını protesto etti.

“Bugünün liselisi yarının madencisiyiz. İşçi katliamlarına karşı birileri var” pankartı ile Taksim Metro’sundan meydana çıkan liseliler yaptıkları konuşmalarda şunları ifade etti:

“Bartın’da katledilen 41 maden işçisinin hesabını sormak için buradayız. Bizler devleti tanıyoruz. Devleti Soma Katliamı’ndan, Berkin’in katledilmesinden tanıyoruz.”

Konuşmaların devamında şunlar ifade edildi:

“Bartın’da 41 madenci katledildi. Yapılan incelemeler 3 ay boyunca tahlil yapılmadığı ortaya çıktı. Açıklama yapan devlet yetkileri ‘kader’ dedi. Bulunduğumuz her noktaya haykıracağız: ‘Bu bir kader değil! Cinayettir, sorumlusu devlettir, AKP’dir!”

Eylem boyunca “Bartın’ın hesabı sorulacak” ve “Katiller halka hesap verecek” sloganları atan 2 Dev-Lis’li darp edilerek gözaltına alındı.

Mersin’de katliam protestosu

Mersin Emek ve Özgürlük İttifakı, Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasını Özgecan Aslan Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. Basın açıklamasını Esra Ergüzeloğlu okudu.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Ölülerimize yaktığımız ağıtı, sorumluları aramamızı, hesap sormamızı, kötü politikaları eleştirmemizi dahi cezalandırıyorlar. Biz ‘Emek ve Özgürlük İttifakı’ olarak kömür politikasının baştan aşağıya yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz ve tek bir maden işçisinin daha bu şekilde yitip gitmesine göz yummayacağımızı söylüyoruz. Sorumlulara mutlaka hesap sorulmalı ki bu acılar bir daha yaşanmasın.”

“Kimyasal silah savaş suçudur”

Ardından konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız şunları ifade etti:

“Katliamlar ülkesine dönen Türkiye’de her gün yeni bir faciaya şahitlik ediyoruz. Daha Soma Katliamının yasını tutarken yakın dönemde Bartın’da yeni bir facia daha yaşandı. Bu sorumluluk altında istifa etmeleri gerekirken yine kadere hasmettiler. Sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalı. Sosyal medyada görülen PKK’lilerin kimyasal silahla zehirlendiklerine dair görüntüler ortaya çıktı. Kimyasal silahların birer savaş suçu olduğunu, bunları kullananların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”