Frankfurt'ta katliamlara karşı eylem...

41 madencinin hayatını kaybettiği Bartın-Amasra'daki madenci katliamı, 18 Ekim günü Frankfurt'ta yapılan bir eylemle protesto edildi. Aynı zamanda Güney Kürdistan'da yoğun olarak kullanılan kimyasal gazlarla katledilen 17 Kürt gerillası için de eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Ekim 2022
  • 10:30

41 madencinin hayatını kaybettiği Bartın-Amasra’daki madenci katliamı, 18 Ekim günü Frankfurt’ta yapılan bir eylemle protesto edildi. Eylemi BİR-KAR ve Franfurt’taki Türkiyeli devrimci-demokratik kurumlar birlikte organize ettiler. Ayrıca Kürt hareketi de bu eylemle aynı saatte ve yerde, Türk sermaye devletinin son zamanlarda Güney Kürdistan’da yoğun olarak kullandığı kimyasal gazlarla katledilen 17 Kürt gerillası için bir eylem organize etmişti. Alanda iki eylemin birleştirilerek yapılması anlamlı oldu.

Eylemde, Frankfurt’taki Devrimci-Demokratik Güçler imzalı “Kozlu, Soma, Ermenek, Amasra…Kaza değil katliam! Hesap soracağız!” yazılı ortak ozalit taşındı. Yanı sıra Kürt Hareketi de “Türkiye’nin Kürt halkına karşı savaşına son!” yazılı bir pankart taşıdı.

BİR-KAR ve Avrupa Demokratik Güçbirliği adına Almanca konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda bir kez daha Amasra’nın ne bir kaza ve ne de kader olmadığı, aksine başta işbaşındaki sermaye hükümeti olmak üzere, tüm kurumlarıyla Türkiye’deki kapitalist düzen olduğu ifade edildi. Konuşmalarda ayrıca Erdoğan’ın olaya ilişkin yaptığı açıklamalar aktarılarak teşhir edildi. Katliamdan sorumlu olanların hesap sormasının söz konusu olmadığı, gerçek hesabın, işçilerin birliği, halkların kardeşliği hedefiyle yürütülecek mücadeleyle sorulabileceği ifade edildi. Eylemde MLPD adına da kısa bir konuşma yapıldı.

Kürt hareketi adına yapılan konuşmada da, on yıllardır Kürt halkına karşı yürütülen kirli savaşın son zamanlarda kullanılan kimyasal silahlarla gittikçe tırmandırıldığı, uluslararası anlaşmalarla yasaklanan bu silahların 2021 yılından bu yana gittikçe yoğun bir şekilde kullanıldığı ifade edildi. Şimdiye kadar bu şekilde onlarca gerilla ve sivilin hayatını kaybettiği, en son Güney Kürdistan’ın çeşitli noktalarında kullanılan kıimyasal silahlar sonucu 17 gerillanın hayatını kaybettiği açıklandı. Uluslararası anlaşmalarla yasaklanan kimyasal silah kullanımına karşı, demokratik kamuoyuna sessiz kalmama çağrısı yapıldı.

 “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Amasra bir katliamdır, her yerde direniş!”, “Amasra’nın katili sermaye devleti!”, “işçilerin birliği, sermayeyi yenecek!”, “Jin, jiyan azadi!”, “Yaşasın gerillanın direnişi!” sloganlarının atıldığı eylem, İran’daki halk direnişinin de selamlanmasının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt