Katil zanlısının instagram albümü

Katillerin, mafya babalarının, çete başlarının, tetikçilerin, dolandırıcıların, ‘mala çöken’ güruhlara mensup kişilerin sosyal medyadaki albümleri, AKP-MHP rejiminde ‘dönemin ruhunu’ yansıtıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Temmuz 2022
  • 19:00

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları'nın kurucusu Nazmi Arıkan, birkaç gün önce Çanakkale’nin Gelibolu İlçesi’ne bağlı Karainebeyli Köyü’ndeki çiftliğinde bıçaklanarak öldürüldü. Aynı akşam Arıkan’ın şoförü Şerif Eker de öldürüldü. Çifte cinayetle bağlantılı araştırmalar sonucunda ‘katil zanlısı’ saptandı ve İstanbul Etiler’deki evinden göz altına alındı. Yansıyan haberlere göre cinayetlerle ilgili soruşturma devam ediyor.

Cinayetleri işleyen kişinin Ufuk Akçekaya olduğu şüphesi yüksek. Zira bu kişi cinayetlerin işlediği gece özel taksiyle çiftliğe gitmiş belli bir süre sonra aynı taksiciyi çağırarak mekândan ayrılmıştır. Bazı haberlere göre ise cinayetler tüm ayrıntılarıyla kameralar tarafından kayıt altına alınmıştır. Katil zanlısının uzun süreden beri Nazmi Arıkan’ı tehdit ettiği de ortaya çıktı ve bu kişinin Arıkan’ın “mallarına çökmek” istediği bilgileri basına yansıdı.

***

‘Mala çökme’ söylemi Sedat Peker’in ifşaatlarıyla gündeme gelmiş ve saray rejiminin etrafında öbekler oluşturan mafya-çete gruplarının kullandığı bu argo deyim iken günlük basının diline de yerleşti. Bu ifade hem rejimin niteliği hakkında somut bir fikir veriyor, hem ‘rejimin ahlakı’nın ‘ilkelerini’ açıklıyor. Gücü yetenler başkalarının mülklerine el koyuyorlar/mallarına çöküyorlar. İtiraz ederlerse öldürüyorlar.

‘Mala çökme’ olaylarının yaygınlaşması, bu amaçla birçok cinayetin işlenmesi ve bunun artık ‘sıradan olay’ haline gelmesi, devletin üst kademelerinde mevkii sahibi kişilerin bu işleri organize etmesi… Tüm bunlar rejimin tepeden-tırnağa mafyatik bir yapıya dönüştürüldüğünü gözler önüne seriyor.

***

Arıkan’la Eker’in katil zanlısı olarak tutuklanan Ufuk Akçekaya’ın ideolojik-siyasi çizgisi de sicili de ‘mala çökenler’ tipolojisine tam uyuyor. Tokat Spor Başkanı Ufuk Akçekaya’nın Arıkan’dan 30 milyon dolar alacağı olduğunu iddia ederek, “Çanakkale’de kalıyor. Kafasına silah dayayıp parayı alacağım” tehditleri savurduğu ortaya çıkmış durumda. Bu aynı kişinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu da sosyal medyada yayınladığı videolarla tehdit ettiği, telefonuna tehdit mesajları gönderdiği, hatta evine kadar gittiği belirlendi. İmamoğlu’nun iki kez şikayetçi olduğu bu kişi hakkındaki soruşturmaların sürdüğü öğrenildi.

“Dönemin adamı” olduğu görülen katil zanlısının instagram hesabındaki albüm, bu tiplerin zihniyeti hakkında fikir vermekle kalmıyor, dikkat çekici derecede küstah/saldırgan olmalarının ‘sırrını’ çözmeyi de kolaylaştırıyor. Ufuk Akçekaya’nın ‘ünlü’ kişilerle fotoğraf çektirmeye meyilli olduğu görülüyor. Nitekim albümünde Fatih Terim, Cem Yılmaz, Mustafa Sandal gibi kişilerle çektirdiği fotoğraflar da var. Ancak ‘esas ünlüler’ başka...

Bir dönem AKP’den milletvekili aday adayı olan Ufuk Akçekaya’nın albümünde Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, Bilal Erdoğan’ın kayınpederi Orhan Uzuner, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanan ancak istifa etmek zorunda kalan Melih Bulu gibi saray rejiminin ‘etkili’ isimleriyle çektirdiği fotoğraflar var. Kayınpeder Orhan Uzuner’le ilişkilerinin ise farklı boyutları olduğu anlaşılıyor. Uzuner’in Kavacık’taki merkez ofisine gidiş-geliş anlarına dair videolar da paylaşan Akçekaya, 14 Şubat 2022’deki yayınında “Orhan Uzuner’i ziyaret ettim. Desteğini aldım Orhan abinin. Bekleyin bizi” ifadelerini kullandığı görülüyor…

Katillerin, mafya babalarının, çete başlarının, tetikçilerin, dolandırıcıların, ‘mala çöken’ güruhlara mensup kişilerin sosyal medyadaki albümleri, AKP-MHP rejiminde ‘dönemin ruhunu’ yansıtıyor. Dikkat çekici olan bu suç şebekelerinin tümünün rejimin şu veya bu kademesindeki kişi ya da kişilerle fotoğraflar çektirip sosyal medyada paylaşmalarıdır. Bu albümler, bütün suç çetelerinin rejimle organik bağını gözler önüne sermekle kalmıyor, rejimin niteliğini, insan malzemesini ve kimlerden müteşekkil olduğunu da gözler önüne seriyor.