Katil polisin Gezi davasında “mağdur” sıfatıyla yer almasına tepki

Ali İsmail Korkmaz’a son tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan’ın Gezi davasında “mağdur” olarak yer alması, Korkmaz ailesinin avukatları tarafından protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ocak 2020
  • 15:18

Ali İsmail Korkmaz Haziran Direnişi sırasında Eskişehir’de dövülerek katledilmişti. Korkmaz’a son tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan Gezi davasında “mağdur” olarak yer alıyordu. Ali İsmail Korkmaz’a attığı tekme nedeniyle ayak parmağı ve bileği “incindiği” bahanesiyle rapor alan katil polisin davada “mağdur” olarak yer alması, Korkmaz ailesinin avukatları tarafından katili aklama girişimi olarak değerlendirilip protesto edildi.

Korkmaz ailesinin avukatlarının yaptığı açıklamada “30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, iki mahkemenin vermiş olduğu kararı sanığın hanesine ‘mağduriyet’ olarak işlemesi en basit anlamıyla bir suçlunun aklanması, en geniş anlamıyla ise yargının bir hesaplaşma aracı olarak kullanılmasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Ali İsmail’in katledilmesine ilişkin davanın sonucunun hatırlatıldığı açıklamada “Ali İsmail’in ölümüne neden olan dördü polis sekiz kişi yargılandı ve çeşitli düzeylerde cezalara mahkum oldu” denildi ve katillerden Mevlüt Saldoğan’ın 13 yıl hapse mahkum edildiği, cezasının 10 yıl 10 aya indirildiğine değinildi.

Katilin “mağdur” olarak Gezi davasında yer almasının, onu aklama girişimi olduğunu belirten avukatlar, bu kararı veren heyet üyeleri hakkında yaptıkları başvuruyu şu ifadelerle anlattı:

“23 Ocak 2020 tarihinde Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) sunduğumuz şikayet dilekçesi ile bu kararda imzası bulunan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyet üyeleri Galip Mehmet Perk, Talip Ergen ve Barış Öztürk hakkında soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı’ndan izin talep edilmesini, ‘kasten yaralama sonucu ölüme neden olma’ suçundan hüküm giymiş Mevlüt Saldoğan’ın davaya katılma kararının ise derhal kaldırılmasını istediğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu davanın sonuna dek takipçisi olacağız.”