Kapitalizmin 'iklim zirvesi' protesto edildi

Küresel Eylem Grubu'nun çağrısıyla bir araya gelen birçok çevre örgütü, Tünel'den Galatasaray Lisesi önüne yürüyerek basın açıklaması yaptı

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Eylül 2014
  • 18:10

BM’nin çağrısıyla dünya liderlerinin yapacağı iklim zirvesine karşı dünyanın birçok ülkesinde yapılan eylemlerin İstanbul ayağı Taksim'de gerçekleştirildi.

“İklimi değil sistemi değiştir” şiarlı pankart arkasında toplanan eylemciler, “Yaşasın küresel dayanışma”, “Petrol, kömür artık yeter! Güneş, rüzgar bize yeter!” ve “Bu daha başlangıç. mücadeleye devam” sloganlarını attı. Birçok eylemci, “Nükleere hayır”, “Dereler özgür aksın” yazılı dövizler taşıyarak çevrenin talan edilmesini protesto etti.

Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını Nuran Yüce okudu. Yaşamlarımızı doğrudan tehdit eden iklim değişimini geçici bir sapma olarak görenlere karşı yürüdüklerini vurgulayan Yüce, “Bu hafta sonu tüm dünyada, 150 ülkede, 3000 ayrı şehirde, ilçede, noktada; aynı anda dev bir protesto dalgası örgütledik. Amerika'da protestoları örgütleyen kardeşlerimizin dediği gibi, bu bir ölüm kalım meselesi.” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliklerinin baş sorumlularının fosil yakıt şirketlerinin ve çevre katliamını durdurmak için hiçbir adım atmayan siyasetçiler olduğuna dikkat çeken Yüce, BM girişiminde yapılacak tolantıya ilişkin şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler, 23 Eylül'de dünya liderlerini, başbakanları ve devlet başkanlarını iklim krizini konuşmak için toplantıya çağırdı. Ancak, BM 20 senedir iklim zirveleri düzenliyor. 20 yılda iklim değişikliğine sebep olan karbonmonoksit oranları sürekli arttı. Artan sıcaklıklar ve bununla bağlantılı felaketler, kadınları, gençleri, işçileri, yoksulları, ağaçları ve tüm diğer canlıları tehdit ediyor. Her yıl seller, kuraklık, açlık ve iklim kaynaklı savaşlar yüzbinlerce kişinin ölümüne ve yerinden olmasına yol açıyor. Petrol şirketleri, kömür şirketleri, nükleer şirketleri ve HES'ler ise kar etmek için hayatın doğal akışını imha etmeye devam ediyor.”

İklim değişimi engellenemediği takdirde 2030 yılında 250 bin kişinin ölebileceği, milyonlarca insanın ise göç etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulunan Yüce, “Laf zamanı geçti zaman eylem zamanı” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul