Kapitalist sömürü kanser ediyor

Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinin yanı sıra yerli ve uluslararası birçok tekeli barındıran Kocaeli’de her 4 kişiden 1’i kanser nedeniyle hayatını kaybediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mart 2015
  • 11:18

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova ve Kocaeli illerini kapsayan Doğu Marmara Bölgesi nüfusunun ölüm sebeplerini ve oranlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, bölge illerindeki kentlerde yaşanan kanser ölümlerinde başı Kocaeli çekiyor. Buna göre Kocaeli’de her 4 kişiden 1’i kanser nedeniyle hayatını kaybediyor.

Nüfusun yüzde 34’ünün dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği Kocaeli’de, nüfusun yüzde 8,8’i solunum sistemi hastalıkları, yüzde 6,7’si endokrin hastalıkları, yüzde 4,5’i yaralanma ve zehirlenme, yüzde 5,2’si sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları sebebiyle yaşamını yitiriyor.

 

Kapitalist sömürü katlediyor

Ölüm sebepleri arasında çarpıcı bir bilgi de yer alıyor. TÜİK verilerine göre Kocaeli’de yaşayanların yüzde 25,6’sı, yani her 4 kişiden 1’i kanser nedeniyle hayatını kaybetti. 

Kocaeli’de her 4 kişiden 1’inin kanserden ölmesi tesadüf değil. Geçtiğimiz yıllarda, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde yaşanan kanser ölümleri gündeme gelmiş ve kapitalist tekellerin çevre ve insan sağlığını hiçe saydığı görülmüştü.

Dört bir yandan limanlar, kimya tesisleri, demir çelik işletmeleri, çimento fabrikaları ile sarılan 50 bin nüfuslu Dilovası’nda Türkiye’nin en büyük 100 kapitalist firmalarının 18’i faaliyet gösteriyor.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun hazırladığı ve kanser oranının yüzde 32.3 olduğunu ortaya koyduğu raporu ile gündeme gelen Dilovası’nda, kapitalist tekellerin daha fazla kar uğruna insan yaşamını hiçe sayışını ortaya konulmuştu. Hamzaoğlu’nun, uzun araştırmalar sonucunda kamuoyuyla paylaştığı raporunda anne sütü ile bebeklerin dışkısında ağır metale rastlanması Dilovası’ndaki tablonun ciddiyetini gözler önüne sermişti.

Bu metallere Kocaeli’nin çeşitli ilçelerindeki bebeklerde de rastlanmış, olmaması gereken çinko, demir, alüminyum, kurşun, kadmiyum gibi ağır metallere farklı ilçelerde annelerin sütlerinde de rastlanmıştı. Bu raporu hazırladığı için ise Hamzaoğlu hakkında dava açılmıştı.