Koruma Klor ve Aktaş şirketleri tarafından yapılacak olan limanın yanı sıra aynı bölgeye kimyasal depolama alanının da yapılacağı söylenenler arasındaydı. Bunun üzerine Şirintepe ve Cumhuriyet Mahallesi'nde oturanlar yaptıkları toplantı ile ÇED sürecine müdahale etme ve proje iptal edilene kadar mücadele etme kararı almışlardı.
Bunun üzerine emekçiler 18 Şubat'ta yapılan ÇED toplantısına topluca katılarak fiilen toplantıyı engellediler. Ardından imza kampanyası başlattılar. 2 bini aşkın imza toplayan mahallelilerin imzaları iletmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıklaması şu şekilde:
“Kocaeli İli, İzmit İlçesi, Yenimahalle Mevkii'nde Kortaş Liman Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Kimyasal ve Petro- Kimya Ürünleri Gemi Yanaşma Platformu ve Deniz Üstü Botu Hattı" projesi kapsamında hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası 29.11.2019 tarihinde Bakanlığımıza sunulmuş olup ÇED süreci başlatılmıştır. Söz konusu proje ile ilgili olarak 18.02.2018 tarihinde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilmiştir. İlgi (a) ve (b)' de kayıtlı yazılar ile; Yapılması planlanan proje alanının, Kıyı Kenar Çizgisinin deniz tarafında kaldığı ve onaylı herhangi bir dolgu amaçlı imar planı bulunmadığı, Proje alanının kara tarafında proje ortaklarına ait kimyasal depolama tesislerinin faaliyet gösterdiği ve söz konusu tesislerinin konut alanlarını etkileyen bir konumda olduğu, Proje ile büyük tonajlı gemiler için yapılması planlanan iskelenin, karada yer alan mevcut tesislerde kapasite artışına sebep olması, Mevcut durumda demiryolu üzerinde yer alan imar yolunun proje ortağı firma tarafından işgal edilmesi nedeni ile kapalı olduğu, dolayısıyla ulaşım bağlantılarında trafik, can ve mal güvenliği açısından yaşanan sıkıntılar nedeni ile sık sık şikayetlere sebep olması, Proje alanının meskun mahale yakınlığı nedeni ile tanker/gemi/endüstriyel kaza ihtimalinin risk durumuna katkısının kaçınılmaz olması nedeni ile, projenin gerçekleştirilmesinin uygun görülmediği hususları Bakanlığımıza bildirilmiştir. Bilindiği üzere 25.11.2014 tarihli ve 29186 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği'nin 6. maddesinin 4. bendinde "Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır" hükmü yer almaktadır. Bu itibarla; ilgi yazdaki hususlar göz önüne alınarak Kocaeli İli, İzmit İlçesi, Yenimahalle Mevkii'nde Kortaş Liman Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Kimyasal ve Petrokimya Ürünleri Gemi Yanaşma Platformu ve Deniz Üstü Botu Hattı" projesine ait ÇED süreci, ÇED Yönetmeliği'nin 6. maddesinin 4. bendi uyarınca sonlandırılmıştır.”