İthal plastik atık/çöp alımına hız veren Türkiye AB’nin çöp deposu haline geldi. İtalya menşeli plastik atıklar İzmir Kemalpaşa’da depo olarak kullanılan bir evin bahçesine boşaltıldı.
Greenpeace Akdeniz, tonlarca plastik atığın bulunduğu alanın çevreye verdiği zarar üzerine suç duyurusunda bulundu.
“Çöp ithalatıyla çevre suçu işleniyor”
Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram çevreye zarar veren plastik atığın depolanma şekli üzerine şu ifadelerle açıklama yaptı:
“İzmir Kemalpaşa’da depo alanı olmayan ve çevresinde tarım arazileri olan bir bölgede ortaya çıkan tonlarca plastik çöp, bir süre önce Türkiye’ye yönelen plastik çöp ithalatının nasıl bir çevre suçuna neden olduğunun açık kanıtı. Greenpeace olarak, söz konusu alanda yer alan tonlarca plastik çöp içinde, İtalya menşeli plastik çöplere rastladık. Bugün, doğaya karşı işlenen bu suça karşı İzmir başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bu çöplerin hukuksuz bir şekilde nasıl Türkiye’ye geldiği, ne zaman geldiği, neden denetimlerin yapılmadığı ve bu suçun sorumlularına ilişkin ceza soruşturma sürecini takip edeceğiz.”
Bayrak atıkların izinsiz ülkeye sokulmasının suç olduğunu sözlerine ekleyerek atık ithalatının yasaklanması çağrısı yaptı.
Katı atık ithalatı 2 yılda 5 kat arttı
Greenpeace Doğu Asya’nın hazırladığı rapora göre, Çin’in 2018’deki plastik ithalat yasağının ardından plastik atıklar en çok Malezya, Vietnam ve Tayland’a gönderildi. Bu ülkelerin ithalatı kısıtlaması üzerine katı plastik atıklar Endonezya, Hindistan ve Türkiye’ye gelmeye başladı.
Buna göre Türkiye’nin ithalatı 2016 yılının başında aylık 4 bin tondan, 2018’in başında aylık 33 bin tona yükseldi ve ardından ayda 20 bin tonda sabitlendi.