Greenpeace Akdeniz’in Eurostat’dan derlediği verilere göre, AB ülkelerinden Türkiye’ye ithal edilen plastik atık oranı son 15 yılda 173 kat arttı. Türkiye’nin ithalatı 2016 yılı başında ayda 4 bin ton iken 2019’da ayda 48 bin 500 tona çıktı. Kontrolsüz plastik atık ithalatı ile Türkiye Avrupa’da birinci.
Sadece son 50 yılda kullanımı 20 kat artan plastik doğa ve canlılar için büyük bir tehdit. Denizlere her yıl karışan plastik ise 12 milyon ton. Dünya çapında bugüne kadar üretilen 8,3 milyar ton plastiğin 6,3 milyar tonu atığa dönüştürülmüş. Plastik doğada kısa sürede kendiliğinden parçalanmıyor. OECD verilerine göre ise Türkiye çöpünün yüzde 1’ini geri dönüşüme yolluyor ve gerisini katı atık sahasına gönderiyor.
Doğayı rant uğruna talan eden AKP iktidarı 2019 yılında, alışverişte kullanılan plastik poşetleri “çevre kirliliği” yalanıyla paralı hale getirdi. Öte yandan Türkiye, çöp ve plastik atık ithalatında zirveyi zorlarken, Akdeniz’i kirleten ikinci ülke durumunda. Akdeniz’deki plastik kirliliği ile ilgili yapılan başka bir araştırmaya göre en fazla atık bırakan ikinci bölge Adana oldu.