Toplum ihtiyaçlarına değil kâr elde etme üzerine kurulu kapitalist düzen doğayı yıkıma uğratmaya devam ederken, tek adam rejiminin dışa bağımlılığı bu durumu daha da derinleştiriyor. Türkiye’de ortaya çıkan çöplerin yalnızca yüzde 1’i geri dönüşüme gönderilirken, İngiltere’den on binlerce ton plastik çöp ithal ediliyor.
İngiltere merkezli The Guardian gazetesinin haberine göre Türkiye, İngiltere’den en çok çöp ithal eden ülkeler arasına girerken, 2018’in ilk 3 ayında İngiltere’den Türkiye’ye 27 bin 34 ton plastik çöp getirildi.
İngiltere'deki şirketlerin geri dönüşüm dışında yurt dışına çöp ihraç etmeleri yasak. Ancak İngiltere Çevre Ajansı'nın bu çöplerin geri dönüşümle yeniden dolaşıma sokulup sokulmadığını ve nehir ile denizlere sızmasının engellenip engellenmediğini henüz denetlemediği belirtiliyor. Haberde, Türkiye’nin geri dönüşüm sicilinin çevre gözlemcilerini ikna edecek cinsten olmadığına da yer veriliyor.
“Çöplerin yalnızca yüzde 1’i geri dönüşüme”
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) 2015 yılına dair verileri, Türkiye'nin çöpünün sadece yüzde 1'ini geri dönüşüme yolladığını, gerisini ise katı atık sahasına gönderdiğini gösteriyor.
Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Türkiye plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülke arasında.
Çöpleri toplamakla yükümlü belediyeler, 2016’da 31 milyon ton çöp topladılar. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre bu çöplerin sadece yüzde 9,8’i geri dönüşüme gönderildi.
Gazete, İngiltere’den ihraç edilen çöplerin çevreye zarar vereceğine dair endişeler olduğunu yazıyor.